Hlavní obsah

Napoleonův syn Orlík se na svůj zámek v Zákupech nikdy nepodíval

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákupy jsou spojovány především s Habsburky. Před nimi tu hospodařili vévodové Sasko-Lauenburští, před nimi Berkové… Zámek je ale spojován i se jménem jediného legitimního syna císaře Francie Napoleona Bonaparte Napoleona Františka Josefa Karla Bonaparte, zvaného Orlík.

Foto: archiv NPÚ

Císařské slavnosti jsou oblíbenou zámeckou akcí

Článek

Titul o ničem

Francouzsky: l’Aiglon = syn orla, česky Orlík. Mladík se do Zákup nikdy nepodíval, i když držel titul zdejšího vévody.

Císař v něm viděl svého pokračovatele, při narození ho obdařil titulem král římský, chtěl tím naznačit, že hodlá obnovit římské impérium. Přinejmenším se měl stát vládcem území, které držela jeho matka arcivévodkyně Marie Luisa - vévodství Parmu, Piacenzu a Guastallu.

To bylo před Bonapartovým útěkem z Elby, jenže Evropa již nechtěla dalšího Napoleona. Místo toho vyrůstal na rakouském trůnu coby řadový arcivévoda. Jeho matka ale chtěla pro syna některá území v monarchii, byl mu nabídnut titul vévody z Buštěhradu. To bylo Marií Luisou odmítnuto, jméno se prý nedá vyslovit.

V roce 1817 byl tedy uveden jako vévoda zákupský. V 21 letech zemřel ve Vídni na rakovinu hrtanu. V roce 1940 Hitler nechal jeho tělo převézt do Francie a pohřbít k Napoleonovi. Chtěl tím získat vděk Francouzů, ale nijak si nepomohl.

Císařský zámek

Zákupský zámek spolu s nedalekými Ploskovicemi obýval 27 let poslední korunovaný český císař Ferdinand Dobrotivý se svou chotí.

Zámecké pokoje jsou upomínkou na život v poklidném sídle, několikrát sem zavítal i korunní princ Rudolf. Ten si oblíbil zdejší honitbu. Jezdili sem i členové dvora, několikrát císař František Josef, ženil se tu tajně arcivévoda František Ferdinand d´Este s Žofií Chotkovou.

Brzy otevřou

Brány Zákup se pro veřejnost poprvé otevřou na Zelený čtvrtek 29. března. Letošní rok se ponese v duchu výročí 100 let od vzniku republiky a taktéž 100 let, kdy je zámek Zákupy ve vlastnictví státu.

Nejbližší kulturní akcí jsou od pátku 30. března do pondělí 2. dubna mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor v 1. patře, kde dojde po rekonstrukci ke zpřístupnění prvorepublikového bytu vysokého lesního úředníka. Nová expozice bude dokladem historie zámku po konfiskaci Habsburkům v roce 1918, kdy se zámek dostal do správy Státních lesů a statků.

Nebudou chybět ani tradiční Císařské slavnosti (26. května), letos ve stylu první republiky, ani výstava jiřinek o víkendu 9. a 10. září. Zatímco zámek je téměř v pořádku, předchozí vlastník se podepsal neblaze na stavu hospodářských budov, k jejichž opravě nyní Národní památkový ústav přistoupil.

Neblahé dědictví

Po roce 1918 vznikl v areálu hospodářského dvora státní statek, ve druhé polovině 20. století proběhly ve dvoře účelové vnitřní úpravy (šatny s umývárnami, vestavby hygienických příslušenství bytů, prorážení oken). Malou konírnu využívali jako garáž pro traktory, došlo tak k znečištění omítek sazemi a podlah ropnými produkty. Velkou konírna použili jako sklad zemědělské chemie, pravděpodobně v této době přestal také fungovat odvodňovací systém.

Postup chátrání následně urychlila nezdařená privatizace z počátku 90. let. Objekt byl zbaven všech použitelných částí. Náprava bude stát milióny. 

Reklama

Výběr článků

Načítám