Hlavní obsah

Náměstí Míru ve Zlíně bude patřit mladému vínu, svatomartinské huse a bohatému kulturnímu programu

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstí Míru ve Zlíně se v neděli 11.11. stane již podruhé dějištěm Svatomartinských hodů. Úderem 11. hodiny se zde otevře první láhev letošního svatomartinského vína, která také oficiálně zahájí ochutnávku mladých vín. Připraveny budou i svatomartinská menu a bohatý doprovodný program.

Foto: Locomotion
Článek

Tradiční oslavy mladého vína a svatomartinské husy zažijí letos již podruhé i obyvatelé Zlína. V neděli 11. listopadu zahájí Svatomartinské hody tradiční průvod sv. Martina, který se svou družinou Martínků ze ZUŠ Zlín vyrazí v 10:30 hodin od zlínského zámku přes centrum města na náměstí Míru.

S příchodem Martina na bílém koni je u nás očekáván nejen první sníh, ale také ochutnávka prvních letošních vín. Právě sv. Martin se svou družinou přiveze ve Zlíně první letošní láhev svatomartinského vína.

„V loňském roce měly Svatomartinské hody u nás premiéru a byly přijaty velmi pozitivně. Zároveň jsme se museli poučit z tohoto prvního ročníku, jelikož zájem lidí byl větší, než pořadatelé očekávali. Věřím, že nedostatky z loňského ročníku pořadatelé eliminovali a akce tak bude mít o to hladší průběh s pozitivními reakcemi,“ prohlásil primátor statutárního města Zlína Jiří Korec, který na pódiu otevře první láhev letošního vína.

Slavnostním přípitkem společně s návštěvníky přesně v 11:00 hodin hody oficiálně zahájí. Podle tradice se právě tímto okamžikem mohou vína z letošní sklizně začít prodávat a konzumovat.

Na náměstí pak po celý den bude možné vybírat z více než 50 vzorků letošních mladých a svatomartinských vín od tuzemských vinařů. 

Nebyly by to však pravé hody bez tradičních svatomartinských pokrmů a degustačních menu v čele s husou na různé způsoby. Ty na náměstí Míru představí kuchaři ze zlínských podniků Restaurace U Janků, R-club restaurantu, Pilsner Urquell Original Restaurantu, Home-made by Jana a z kroměřížského Hotelu a restaurantu Octárna.

Kromě klasické úpravy husy se zelím si návštěvníci budou moci pochutnat například na několika druzích husích kaldounů, husích paštičkách, trhaném husím mase, různých úpravách zelí a celé řadě dalších specialit.

Vstup na Svatomartinské hody je zdarma. „Jedinou podmínkou pro ty, co chtějí degustovat víno, je nutnost zakoupení vstupního balíčku za 99 Kč, ve kterém návštěvníci získají speciální skleničku a 4 degustační vzorky,“ uvádí za pořadatele Nikola Hoffmanová a dodává: „Skleničky se budou prodávat již od 10. hodiny a doporučujeme všem návštěvníkům zakoupit si ji s předstihem, tak aby byli připraveni na přípitek v 11 hodin.“

Na hodech se degustační vzorky svatomartinského vína budou platit speciální měnou tzv. Svatomartinským tolarem, který si návštěvníci mohou směnit přímo na náměstí - 1 Svatomartinský tolar = 15 Kč. Sklenička zůstává návštěvníkům jako suvenýr z hodů.

Až do večerních hodin se potom návštěvníci mohou bavit u pestrého kulturního programu, která bude spojený se svatomartinskými tradicemi. Na pódiu se představí například moderní cimbálová skupiny HellBand, zlínské dětské folklorní soubory nebo také zlínské kapely Apoaché a TOKYO. Nabídku doplní i prodej regionálních výrobců a program pro děti.

Další informace na www.svatomartinskehody.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám