Hlavní obsah

Naleštěné stroje Harley-Davidson míří do Orlických hor

Novinky, Dana Ehlová

Po křehkém sklu, kterému v Deštném v Orlických horách patřil v rámci svátků Tavení skla dřevem první srpnový víkend, "obsadí" už o týden později toto horské středisko nádherné naleštěné stroje Harley-Davidson.

Foto: HOG Chapter Hradec Králové

Majitelé strojů Harley-Davidson absolvují se svými miláčky spanilou jízdu Orlickými horami.

Článek

Jejich majitelé se v sobotu 12. srpna stanou účastníky tzv. Prostřední míle, kterou pro ně pořádá HOG Chapter Hradec Králové. Organizátory těší, že už mají přihlášeno kolem sto padesáti motocyklů této legendární značky. Za jejich řídítka nebo na místa spolujezdců usedne na dvě stě čtyřicet těch, pro něž se stal stroj Harley-Davidson láskou na celý život a jízda na něm jakýmsi "náboženstvím". Účast přitom potvrdili harleyáři nejen z celého Česka, ale také z Bratislavy, Banské Bystrice nebo Prešova.  

"Pravidlem je, že každý Chapter má svou První a Poslední míli. Před pěti lety se poprvé zorganizovala i Prostřední míle, takže je to v podstatě již pátý ročník. Pořádajícími byla nejprve Praha, Brno, Ostrava, Bratislava a letos my z Hradce. Pro své setkání jsme si vybrali Alfa Resort v Deštném, abychom kamarádům z ostatních krajů a ze Slovenska ukázali krásy Orlických hor," vysvětlila za pořadatele Zdena Kocourková.  

Řazení ke spanilé jízdě, jejíž nedílnou součástí bude i prohlídka kostela v Neratově, je naplánováno na půl desátou dopolední. Až v prostoru u hotelu Praha v centru Deštného začnou burácet motory, naskočí husí kůže určitě hlavně přihlížejícím, kteří dosud o takovém motocyklu jenom sní.

Připomeňme, že Klub majitelů Harley-Davidson (HOG nebo H.O.G. nebo-li Harley Owners Group) vznikl v roce 1983 a jeho členem se může stát každý, kdo vlastní takový motocykl. Smyslem členství je zvyšovat nadšení a radost z jízdy na motocyklech této značky ve společnosti stejně "naladěných" motorkářů.

Protože i přes veškerou modernizaci nelze dosud na motorce přejet z jednoho konce světa na druhý po své ose, fungují za přispění lokálního dealera místní sdružení, která se nazývají Chaptery. Ta jsou zde proto, aby chlapíci (a také jejich něžné protějšky) na strojích Harley-Davidson nebyli nuceni jezdit na srazy až do Milwaukee, kde v roce 1903 tato legendární značka spatřila světlo světa.

Jedním z Chapterů fungujících v ČR je ten z Hradce Králové. Vedle organizování aktivit provoněných vůní benzínu a spojených s relaxem v doprovodu koní ze stáje Harley-Davidson podporuje Chapter Hradec Králové spolu s královéhradeckým dealerstvím také charitativní projekt MDA Ride, který pomáhá lidem nemocným svalovou dystrofií.

Reklama

Výběr článků

Načítám