Hlavní obsah

Nákeřský masopust završily vepřové hody

Novinky, Petr Pokorný

Masopustní veselice v Nákří na Českobudějovicku se v sobotu 10. února zúčastnilo celkem 66 kostýmovaných koledníků. Loňský rekord, kdy jejich počet dosáhl včetně dětí dvaasedmdesáti, sice nepadl, znovu se ale skvěle bavila celá obec.

Foto: Petr Pokorný

Masopustní veselice v Nákří na Českobudějovicku.

Článek

Ta svou masopustní tradici obec obnovila po dlouhé odmlce před jedenácti lety díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

„Rekordy sice lámat nebudeme, ale počet koledníků a kvalita kostýmů, je na obec naší velikosti úctyhodná. Lidé se dlouho předem připravují a přicházejí s mnoha novými nápady. Masopust je typickým příkladem jedné z úspěšně obnovených obecních tradic,“ uvedl starosta Nákří Pavel Božovský v kostýmu šerifa.

Přesně podle plánovaného itineráře se koledníci sešli v půl jedenácté před místním hostincem, kde jim starosta předal symbolický klíč od obce. Následovalo svolení hostinské s večerní veselicí a krátce před jedenáctou hodinou se průvod koledníků vydal na cestu po zhruba osmi desítkách domů v obci. Před každým čekalo účastníky koledy pohoštění.

„Díky pravidelným příspěvkům temelínské elektrárny v rámci Oranžového roku se nám daří masopust, ale samozřejmě celou řadu dalších akcí, pořádat na velice slušné a pro místní obyvatele i lidi z okolí také atraktivní úrovni,“ doplnil Božovský.

Nákeřská masopustní koleda je výjimečná tím, že se až na takzvané kolečko vůbec nepodobá tradičním klasickým slaměným či růžičkovým koledám. Každý přijde oblečen v kostýmu, který si sám vybere. Mezi maskami se tak objevili Křemílek a Vochomůrka, vodník, vězeň, truhlář, kartářka, kočičky, roztleskávačky v barvách obce Nákří, myslivci, hippies, lovkyně mamutů a řada dalších postav. Průvod doprovázelo místní hudební trio MiHoMi v obsazení dvou tahacích harmonik a virblu.

V 17 hodin odstartovalo vyhodnocování masek v místním hostinci. Celou akci pak završily vepřové hody a zábava s hudbou a tancem. „Příští rok se náš masopust odehraje 2. března,“ poznamenal starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám