Hlavní obsah

Nájemníci s končící smlouvou na radnici v Bohumíně spěchat nemusí, platí dál

Novinky, Lucie Balcarová

Kvůli končícím nájemním smlouvám v městských bytech teď v Bohumíně není nutné běžet na radnici. Lidé mohou v klidu bydlet dál. Smlouvy, kterým nedávno vypršela či brzy vyprší platnost, totiž platí dál. Podobně jako propadlé občanky a řidičáky.

Foto: Pavel Čempěl

Radniční budova v Bohumíně, kterou berou nájemníci městských domů i přes hrozbu koronaviru útokem.

Článek

„Vzhledem k nouzovému stavu teď nájemní smlouvy k obecním bytům neprodlužujeme. Platí výjimečně i po ukončení termínu platnosti. Jejich obnovení proběhne až po ukončení opatření vlády. Všechny nájemce, kterých se to týká, k podpisu nových smluv vyzveme,“ uvedl vedoucí odboru správy domů bohumínské radnice Roman Klepek s tím, že když lidé mohou žít bez platné občanky, řídit s prošlým řidičákem, tak mohou bydlet i s neprodlouženou smlouvou.

„Opravdu kvůli prodloužení smlouvy není nutné spěchat na radnici. Lidé v nich mohou bydlet v klidu dále. Tato výjimka se samozřejmě netýká těch, kteří dostali výpověď z nájmu, ti v našich bytech zůstat nemohou,“ doplnil.

Pro oznámení poruch a havárií lze využít mobilní aplikaci Hlášení závad nebo ještě lépe volat na poruchová telefonní čísla, která jsou vyvěšena na chodbě každého městského domu.

„Bohužel k nám v úřední dny míří i přes zákazová vládní nařízení celé rodiny s dětmi, nedodržují povinné rozestupy a vyřizují banality, které nejsou nezbytně nutné, a vyřešili by je bezkontaktně a telefonicky. Proto nájemníky upozorňujeme, že úřední hodiny jsou určeny pouze pro neodkladné a předem dohodnuté případy. Stále jsme jim v pracovních dnech k dispozici na e-mailech a telefonech. Tak s námi vyřídí vše, třeba žádost o splátkový kalendář nebo získají informace o úhradách dluhů,“ vyzval nájemníky Klepek.

Pokladna majetkového odboru, která se nachází v radniční budově B v Masarykově ulici, je pro veřejnost otevřena opět pouze v úřední hodiny, tedy v pondělí od 9 do 12 hodin a ve středu od 14 do 17 hodin. Platit lze pouze kartou, hotovost momentálně nepřijímá.

Bohumín vlastní dohromady 4300 bytů. Jejich nájemníci se aktuálně zajímají o případné slevy z nájmu. Radnice o nich v tuto chvíli neuvažuje.

„Nájemné je v Bohumíně obecně velmi přijatelné. Většina nájemníků platí 54 korun za metr čtvereční a neměla by proto mít s platbami potíže. Opatření na kompenzaci výpadků příjmů chystá už vláda. Počítáme s tím, že po vyúčtování služeb za loňský rok budou mít nájemníci opět vysoké přeplatky, které by některým z nich mohly pomoci situaci překlenout. Pokud ale někomu z našich nájemníků hrozí potíže, může nám své případné problémy sdělit telefonicky či e-mailem a dohodneme se na řešení,“ sdělil starosta Bohumína Petr Vícha.

Město zároveň apeluje, aby nájemci dodržovali vládou nařízené nošení roušek či šátků ve společných prostorách bytových domů. V době koronavirové hrozby je rovněž zakázáno sdružování nájemníků. Porušování pravidel řeší městská policie.

První pokuty už v Bohumíně padly. Dvěma hříšníkům domluva a upozornění městské policie nestačila, musí proto zaplatit pokutu ve výši 10 tisíc korun. Dalších 10 bezrouškových případů předali strážníci právnímu odboru bohumínské radnice. Dotyčným lidem, kteří na svá ústa a nos nepoužili ochranný prostředek, hrozí ve správním řízení pokuta až dvacet tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám