Hlavní obsah

Nahý Ježíšek a mediální hvězda Panna Maria budou k vidění během Noci kostelů

Novinky, Markéta Kyzlinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázrak gotiky, mediální hvězda, česká Mona Lisa. To jsou přívlastky, které patří obrazu Madona z Veveří. Od března letošního roku mohou návštěvníci brněnského Diecézního muzea vidět na vlastní oči malbu, která vznikla okolo roku 1350.

Foto: Markéta Kyzlinková

Madona z Veveří - foto diecézní muzeum Brno

Článek

Obraz byl určen pro kapli dnes již zaniklé vesnice, která tvořila předhradí hradu Veveří. Jeden z nejkrásnějších gotických deskových obrazů byl až do roku 1938 „pozapomenut“ v kapli Matky Boží u hradu Veveří. V tomto roce byl z dosud ne zcela objasněných důvodů odvezen do Prahy a v roce 2015 byl prohlášen za národní kulturní památku. Farnost Veverská Bitýška požadovala obraz od státu zpět. Z toho se vyvinul soudní spor, který dopadl tak, že 7. března 2016 byla gotická malba dopravena ve speciálním voze s policejním doprovodem do brněnského Diecézního muzea.

Obraz je velmi specifický. Inspiraci autor nalezl v byzantských ikonách, které měly představovat kopie nejstaršího portrétu Panny Marie a jejího syna. Takový portrét měl údajně vytvořit ještě za Mariina života apoštol Lukáš. Žena na obraze představuje estetický ideál gotiky. Pozoruje diváka a je pozorována malým Ježíškem. Sama je oděna do bohatých a zdobných šatů. Ježíšek je však polonahý. Celý obraz je plný symbolů, symbolické je i toto odění. Madona je zpodobena jako Královna Nebes, Ježíšek představuje prosté narozené lidské dítě, ale současně je jako syn Boží obklopen svatozáří se znamením kříže coby odkazem na svou smrt. Symbolika obrazu je komplikovaná a mystická, zážitek z něj je čistý a jedinečný.

V samotné kapli Matky Boží u hradu Veveří je vystavena tzv. „Technologická rekonstrukce obrazu Madony z Veveří“, která byla namalována v roce 1950 akademickým malířem Vladimírem Teršem.

V rámci letošní Noci kostelů, která proběhne 10. června 2016 v celé České republice, mohou návštěvníci kaple Matky Boží u hradu Veveří tuto „rekonstrukci“ spatřit. Podtitulem Noci kostelů je biblický citát „Jeho brány zůstanou ve dne otevřené, NOC tam už nebude.“ (Zj 21,25). Mše svatá bude zahájena v 1:00, po ní následuje komponovaný program prohlídky kaple a okolí a výkladu obrazu. Originál je možné shlédnout na Petrově vždy od pondělí do soboty mezi 10:00 až 17:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám