Hlavní obsah

Nádvoří hradu Lichnice patřilo kynologům i historii

Novinky, Pavel Kalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní program 23. července byl na hradě Lichnice velice rozmanitý. Odpoledne zde kynologický klub z Heřmanova Městce pro návštěvníky předvedl poslušnost svých miláčků a ukázal malého pejska, který hledá svého páníčka. Studentka archeologie zde hovořila o Lichnici a děti se svezly na koni.

Foto: Pavel Kalina

Prohlídka muzea na hradě Lichnice

Článek

Úvodem kastelánka hradu Lichnice zahájila přivítání velkého počtu návštěvníků slovy: „Čím více poznávám lidi, tím více miluji zvířata a psy,“ a poté již byla zahájena ukázka poslušnosti psů z kynologického klubu.

„Součástí kynologického klubu je také útulek pro psy, zřizovatelem je Heřmanův Městec. V současné době zde máme 7 pejsků, kteří hledají nového páníčka. Zájem o tyto miláčky je velký,“ sdělila předsedkyně kynologického klubu v Heřmanově Městci Jaroslava Medková.

Návštěvníci se seznámili s historií psího útulky, kde za dobu trvání od roku 1996 prošlo útulkem na 200 pejsků. Nejodvážnější děti si poté vyzkoušely, jak pejsek kouše, mohly si pejsky pohladit a trochu se s nimi pomazlit. Mezi tím kastelánka Ivana Matyková přítomné seznámila s historií hradu, dalšími zajímavostmi a tím více přiblížila hrad veřejnosti.

„Ukázka výcviku psů a nabídka pejsků z útulku v Heřmanově Městci je tady prezentována poprvé,“ sdělila při přednáškách kastelánka. 

Následně se slova ujala studentka archeologie Dita Koldrová. V úvodu řekla několik slov o archeologií a její dělení na skupiny a podskupiny. Mimo jiné krátce hovořila  o Lichnici, která má komplikovaný stavební vývoj. Jednu ze svých seminárních prací zaměřila na archeologický spor, zda hrad byl založen králem a nebo šlechticem.

„Nevíme, zda bylo založení hradu královské či šlechtické. To by vše zjistil velký archeologický výzkum a nato nyní nejsou peníze“ sdělila Dita Koldrová. Nakonec se přítomné děti povozily zdarma na koni, kterého vodil pan Zeman ze Závratce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám