Hlavní obsah

Nádraží je památkou, na kterou nejsou peníze

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr kultury Jiří Besser na sklonku minulého týdne odmítl naléhavé protesty Českých drah (ČD) a potvrdil květnové rozhodnutí svého předchůdce Václava Riedelbaucha: budova nádraží v Ústí nad Orlicí bude vyhlášena kulturní památkou.

Článek

„Oceňujeme rozhodnutí ministra kultury. Ministerští úředníci čelili nepředstavitelným tlakům Českých drah,“ spokojeně konstatoval v mediálních vyjádřeních zakladatel občanského sdružení Nádraží nedáme! Martin J. Kadrman.

Nádraží ovšem nutně potřebuje rekonstrukci. ČD ani Správa železniční dopravní cesty na ně od ministra Víta Bárty peníze nedostanou. Dráhy dokonce už na jaře, kdy ještě nebylo definitivně o památce rozhodnuto, nabízely nádraží v Ústí nad Orlicí za korunu. K provozu, zvlášť když se stavbou koridoru kolejiště posune, ji nepotřebují.

Historickou budovu nádraží nemíní převzít ani město Ústí nad Orlicí. „Říkali jsme to vždycky. Není využití pro budovu za městem. Normální rekonstrukce by přišla na desítky miliónů, u kulturní památky to bude 150 miliónů. Kdo je dá? Bojím se, že u nás Ústí v budoucnosti kvůli tomu nebudou stavět žádné vlaky,“ podotkl Richard Pešek (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám