Hlavní obsah

Nadační fond na podporu vážné hudby zahájil novou sezónu koncertem v Praze

Novinky, Zuzana Rožková

Nadační fond na podporu vážné hudby letošní koncertní sezónu otevřel se svým stipendistou Markem Švejkarem v úterý 16. května koncertem v Barokním refektáři pražského Emauzského opatství.

Foto: Zuzana Rožková

Marek ŠVEJKAR a Lenka KORBELOVÁ

Článek

Marek Švejkar je exceletní talentovaný mladý hudebník a studuje hru na klarinet v Paříži. V letošním roce zažívá spoustu úspěchů, a to je teprve květen. Mezi jeden ze zásadních patří jeho debutová účast na Pražském jaru, kde 13. května vystoupil v rámci cyklu dopoledních Matiné. 

Zároveň úspěšně vykonal přijímací zkoušky na Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, kde od září tohoto roku nastupuje do třídy Philippa Berroda a Pascala Moraguese. V historii je vůbec prvním českým klarinetistou přijatým na Pařížskou konzervatoř. Navíc 19. května oslavil narozeniny. Přejeme mu i nadále vše nejlepší!

Publiku Nadačního fondu na podporu vážné hudby zahrál v úterý 16. května na koncertu s názvem Morceaux d´Europe. Na klavír doprovázela skvělá Lenka Korbelová, která zažívá též velmi úspěšné období. V letošním roce je pozvána do Bangkoku, aby tam za doprovodu Thajské filharmonie přednesla Klavírní koncert g moll od A. Dvořáka. Ve spolupráci s Nadací Kalkant a Českým symfonickým národním orchestrem také bude natáčet své sólové CD.

Návštěvníky koncertu Nadačního fondu na podporu vážné hudby oba nejvíce oslovili Sonátou pro klarinet a klavír Francise Poulenca - kratičkou ukázku najdete na https://www.facebook.com/NFpodporahudby/, milovníky díla P. I. Čajkovského si získali provedením Variations sur Casse-Noisette Alexandre Chaboda a na závěr překvapili moderní Variací na cikánskou melodii od Adama Skoumala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám