Hlavní obsah

Nadace Tomáše Bati představuje v rámci Zlín Design Week nový Knihomodul Baťa

Novinky, Jitka Zvolská

Stojím zde tiše, ale majestátně. Těmito slovy je možné představit koncepci knihomodulu Baťa ve veřejném prostoru Zlína. Tiše, ale důrazně dává světu vědět, že genius loci města je nepopiratelně spojen s fenoménem Baťa.

Foto: Jitka Zvolská

Knihomodul na náměstí Míru ve Zlíně

Článek

A ten je prostoupen principy sdílení a spolupráce, které zasahují do všech aspektů lidského života.

„Cílem Nadace Tomáše Bati je motivovat veřejnost k zájmu o odkaz Tomáše Bati a přemýšlení o něm. Baťa, to není pouze osobnost Tomáše Bati, někdejšího krále obuvi. Baťa rovná se svébytný a originální pohled na svět v mnoha oblastech  – životní, podnikatelské, veřejnosprávní, společenské. V baťovském odkazu se zrcadlí odhodlání a odvaha ke změně, k překonání minulosti a těžkostí, k hledání nových cest,” uvedla manažerka projektu Gabriela Culík Končitíková.

Filozofii není možné nikoho naučit, cestu k ní si hledá každý sám při své cestě životem. Knihomodul Baťa nabízí lidem prostor inspirovat se odkazem Tomáše Bati. Je místem fungujícím jako samoobslužná knihovna, která nabízí literaturu na téma Baťa. Knihy je možné si bez jakékoliv asistence volně zapůjčit a vrátit. Zároveň je modul také prostorem, do něhož je možné knihy s tématem Baťa věnovat.

Spojení modulární architektury a firmy Baťa je veřejnosti známo již desítky let. Koncept továrních měst založených firmou Baťa, složený z továrních budov a obytných domků, vychází z totožných principů. 

Tyto principy akceptovali také realizátoři projektu ze studia Dooom - Ondřej Lukeš a Igor Bergmann, jejichž koncepce úložných boxů pro knihy je modelem současného továrního areálu ve Zlíně. Prvky jako houpačka či modulární sezení odkazují na hravost a variabilitu, která nebyla v rámci Baťovy továrny nikdy opomenuta.

„Na myšlence knihomodulu mne baví její hravost a úzká propojenost s principy Baťa. Spojení jednoduchosti a důvěry. Jednoduchost ve smyslu maximálně zpřístupnit lidem možnost vypůjčit si knihu a zároveň projev důvěry ve smyslu, věřím, že mne vrátíš a že mne nezničíš,” řekl Ondřej Lukeš.

„Nejedná se o první modul, skrze který Nadace Tomáše Bati promlouvá k veřejnosti. V minulém roce jsme procestovali česká i slovenská města s modulem, který představoval kancelář Tomáše Bati. Modul oslovil statisíce lidí a reakce návštěvníků byly velmi pozitivní. Doufám, že knihomodul se setká s obdobným ohlasem,” uvedl ředitel nadace Pavel Velev.

Na nadčasovost Baťových myšlenek a vizí upozorňuje vnější řešení modulu, které k veřejnosti promlouvá baťovskými hesly a motivačními desatery.

Modul dlouhodobě zapůjčila a realizovala společnost Koma Modular, která je hlavním partnerem Zlín Design Week. Po skončení Zlín Design Week bude modul součástí zahrady u vily Tomáše Bati ve Zlíně. Poté se zase přesune do centra města Zlína.

Zadavatel projektu: Nadace Tomáše Bati

Manažer projektu: Gabriela Culík Končitíková │Nadace Tomáše Bati

Realizátoři projektu: Ondřej Lukeš, Igor Bergmann │studio Dooom

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám