Hlavní obsah

Nad nemocnicí v Beelitzu, kde se léčil Putin, Honecker i Hitler, vede stezka korunami stromů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed lesů u Berlína se nacházejí rozvaliny jednoho z největších nemocničních komplexů v bývalém lidově demokratickém Německu. Kolem budov, které jsou přes dvacet let opuštěné, vede dřevěná stezka končící třírohou rozhledovou věží. Stezky korunami stromů jsou novodobým zážitkovým fenoménem.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Steffen Lehmann
Článek

U nás kromě stojící lipenské bude co nevidět otevřena další, na Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. Němci jich mají 15, Rakušani 5.

Nad sanatoriem jako vystřiženým z hororu

Stezka v Beelitzu poblíž Postupimi končící u třírohé věže vede mezi stromy smíšeného lesa ve výšce 20 metrů, je zatím dlouhá 320 metrů, má být ještě prodloužena. Vyhlídková věž vybavená výtahem je vysoká 40 metrů. Přístup je bezbariérový.

Stezka je první částí plánovaného sanatorního parku, panely informují návštěvníky o dějinách komplexu, okolí bude přírodním volnočasovým areálem.

Stezka má být otevřena celoročně od 9 do 19 hodin. Vede okolo dřevěných hal, určených pro lůžka, ve kterých se nemocní s plicním onemocněním léčili lesním vzduchem. Obě haly přímo na hlavní cestě mají nové střechy a dřevěné stěny. Podlahy a kovové výztuže jsou většinou originální. V pravé hale jsou zřízeny kasy, teprve od tohoto bodu  návštěvníci platí vstupné, které je 9,95 eur pro dospělé. 

Levá hala bude sloužit pro obchod se suvenýry a restauraci s pivní předzahrádkou. Kdo bude v ní sedět, bude mít výhled na hlavní atrakci: bývalou ženskou kliniku, která není od roku 1945 vybavená.

Pacient, na kterého by raději zapomenuli

Z vyhlídkové věže si můžete prohlédnout jedinečnou architekturu dnes již téměř zničených pavilonů, prvotně určených pro léčbu tuberkulózy, za první světové války přeměněných na lazaret. V roce 1916 sem převezli zraněného kaprála Adolfa Hitlera. Má se za to, že při léčbě už začal formulovat myšlenky své neblaze proslulé bible nacismu Mein Kampf. Raději by na něj zapomněli.

Při cestě přejdete nad ruinami ženského sanatoria, na jehož střeše už vyrůstá malý les. Jako lazaret se využívalo zařízení i za druhé světové, poté bylo zabráno Sověty, v rozděleném Německu se využívalo jako prominentní nemocnice a odpočinkové místo, nějaký čas zde pobýval i nynější ruský prezident Vladimir Putin, tehdy rezident drážďanské expozitury KGB.

Nemocnice zvláštních účelů

Z léčebny se později stalo centrum pro léčbu Parkinsonovy choroby, ale také pro duševní choroby, východoněmecká tajná služba Stasi tu měla své sídlo. Údajně se tu prováděli pokusy na duševně chorých.

Před odletem do Moskvy se tu v roce 1990 ukryl i poslední velký německý komunistický pohlavár Erich Honecker se svou ženou Margot. To už měl rozsáhlou rakovinu jater. Rusové Beelitz opustili v roce 1994, většina budov byla plně funkčních i s pacienty. 

Interiéry pro filmy

Areál sloužil do roku 2007, poté se začal vyprazdňovat a pustl. Většinu vybavení rozkradli, ostatní poničili vandalové. Dalšímu ničení má zabránit instalované oplocení.

Část budov, které unikly zkáze, využívá společnost Recura.

Místo se stalo atraktivním pro filmaře – točily se tu sekvence Polanského Pianisty, Operace Valkýra s Tomem Cruisem, Muž a kuře,  Hotel Adlon a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám