Hlavní obsah

Náchodští studenti se svými učiteli pomáhali potřebným při Projektovém dni

Novinky, Jana Melicharová

Studenti a zaměstnanci Střední odborné školy sociální a zdravotnické – Evangelické akademie z Náchoda pomáhali lidem na Haiti a v Tanzanii

Foto: Jana Melicharová

Zahájení výstavy o Haiti a Tanzanii v Městské knihovně v Náchodě

Článek

Třetí březnový týden se případní návštěvníci SOŠ sociální a zdravotnické – Evangelické akademie v Náchodě mohli domnívat, že stěžejním předmětem, který se tady vyučuje, je zeměpis. To totiž po chodbách a v učebnách byly rozmístěny panely a stojany s fotografiemi a obrázky z tak vzdáleného Haiti a Tanzanie.

Skutečnost však byla a je jiná, zeměpis není stěžejním předmětem, který se tady vyučuje, tím jsou a budou sociální a zdravotnické předměty. A právě solidarita a sociální pomoc vedla zdejší žáky a učitele již v roce 2009 k tomu, že společně s Papežskými misijními díly začali pořádat společné Projektové dny.

„Život v dnešním světě není pro některé lidi vůbec jednoduchý, proto jsme se před osmi lety rozhodli, že chceme upozornit na některé problémy ve světě, které by mohly být řešeny naším přičiněním. A tak jsme začali pomáhat,” svěřila se jedna ze zakladatelek tradice Projektových dnů Ruth Stryhalová.

Celá akce trvá týden, kdy v Městské knihovně v Náchodě probíhá prodejní výstava studentských výrobků a dalších materiálů Papežských misijních děl. Výtěžek z prodeje pak jde do země, které je ten který ročník věnován.

„Letos jsme společně s programem Praga – Haiti, což je rozvojový humanitární projekt na výstavbu studní s pitnou vodou, pomáhali Haiti a Tanzanii. Prostředky, které jsme získali prodejem našich výrobků, šly právě do těchto zemí. V minulých ročnících jsme například podpořili Ugandu, Sýrii, Bangladéš, Srí Lanku, Filipíny, Keňu, Ukrajinu a Zambii,“ pokračovala R. Stryhalová.

„S organizací a vlastním průběhem Projektového dne, který byl takovým vrcholem celého týdne a který proběhl v prostorách školy, nám pomohli nejen zaměstnanci a žáci školy, ale i Ivo Roškanin, který právě v programu Praga – Haiti pracuje a na Haiti pravidelně jezdí. Ten ve své přednášce studentům přiblížil situaci na Haiti a nutnost pomoci této pro nás tak vzdálené zemi,” pokračovala Monika Lázňovská, další z organizátorek akce.

Přednáška však nebyla jedinou činností, které se studenti v Projektovém dnu zúčastnili. Mohli si vybrat buď jeden ze čtyř seminářů, kde hlavním tématem byla voda, nebo v improvizované kavárně polechtat své chuťové pohárky koláčky, jednohubkami nebo párkem v rohlíku.  

„Jsem rád, že naše škola není jenom školou, kde se vyučuje pouhá teorie, ale že se naši studenti při odborném výcviku a projektových akcích učí prakticky a konkrétně pomáhat potřebným. Že solidarita, sociální a zdravotnická pomoc a sociální cítění se stávají součástí jejich života,” už jenom spokojeně doplnil ředitel Střední odborné školy sociální a zdravotnické – Evangelické akademie z Náchoda Mgr. David Hanuš.

Reklama

Výběr článků

Načítám