Hlavní obsah

Nábřeží řeky Ostravice v centru Ostravy se promění

Novinky, Josef Zajíc

Rada statutárního města Ostrava 7. února rozhodla o vítězi veřejné zakázky na vypracování projektových dokumentací na revitalizaci pravého břehu řeky Ostravice. Stala se jím Architektonická kancelář ARKOS s.r.o.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 18.2.2017 Nábřeží řeky Ostravice se promění. Vizualizace - ARKOS s.r.o.

Článek

„Již na podzim loňského roku jsme nechali zpracovat urbanistické řešení veřejného prostoru přiléhající k řece Ostravici v centru města v úseku mezi mostem Miloše Sýkory a hradní lávkou. Základní myšlenka byla oprava okolí pomníku, navazujících ploch a bezbariérové napojení na cyklostezku,” popsala záměr zadání náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová.

Obsahem projektu je propojení stávající, ale upravené plošiny u pomníku Miloše Sýkory, přes obnovenou, prodlouženou pěší komunikaci na cyklostezku, vybudování stupňovité terasy s posezením a vyhlídkou na řeku a revitalizace území až po loděnici.

Od severní části u Sýkorova mostu dojde k vyčištění svahů od množství odpadu a stavební suti, bude odstraněn suchý porost a provedeny odborné zdravotní a bezpečnostní ořezy stromů. Zeleň bude doplněna o výsadbu keřů, trvalek, popínavých a převislých rostlin na nábřežních zdech a kvalitní trávník z květnaté luční směsi.

„Zhruba v polovině řešeného území na pravém břehu řeky se nachází ruiny mostního pilíře bývalé Střelniční lávky. Chtěli bychom tento pozůstatek mostu vhodně zrekonstruovat, podobně jak je tomu na moravské straně řeky. Při opravě budou použity původní materiály vyzdívaných konstrukcí a původní provedení zábradlí. Víme, že okolí řeky Ostravice patří mezi vyhledávanou lokalitu pro relaxaci a sportování. Dalšími úpravami bychom z něj chtěli vytvořit ještě atraktivnější místo, které bude lákat k odpolední procházce nebo jen tak k posezení se stínu stromů,” dodala Kateřina Šebestová.

V rámci celkové revitalizace tohoto území se počítá také s instalací zajímavého městského mobiliáře u loděnice, úpravou stávajícího mola pro vodáky, výstavbou venkovního ohniště nebo workoutového hřiště. Předpokládá se vybudování  veřejného osvětlení a instalaci vkusných laviček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám