Hlavní obsah

Na Zlínsku vzniká filmové drama ze středověku

Novinky, Jakub Schmid

Morovou epidemii i protižidovské pogromy ve 14. století chce zachytit právě vznikající snímek Pláč svatého Šebestiána nezávislých tvůrců Milana Cyroně a Tomáše Uhra. Závěrečné natáčení probíhá na Lednicku a v Bílých Karpatech, jedna z nejnáročnějších scén pak v Archeoskanzenu Modrá poblíž Velehradu.

Foto: Zdeněk Vévoda

Natáčelo se i na hradě Lukov.

Článek

Historická balada je vystavěna na příběhu dvou rytířů, jejichž vzájemný svár rámují skutečné historické události i tehdejší rozsáhlá morová epidemie.

„Za původce smrtící nákazy byli často označováni židé a následně v pogromech hromadně zabíjeni,“ uvedl jeden z tvůrčí dvojice, scenárista a režisér Tomáš Uher. Právě obraz pustošení židovské vesnice natočil štáb v úterý 22. srpna v Archeoskanzenu Modrá. „Skanzen dokonale odpovídá obrazu středověké vesnice a je v souladu s historickými skutečnostmi,“ vysvětlil výběr lokace Uher.

Autoři sázejí i na pestré herecké obsazení – divákům se představí držitel prestižních filmových cen Český lev a Ceny české filmové kritiky Ondřej Malý, z řady dalších zvučných jmen se můžeme těšit na držitele Ceny Thálie Matouše Rumla, herce činohry Národního divadla Filipa Kaňkovského, člena ansámblu Cyrk La Putyka Jiřího Kohouta či herečky Kamilu Janovičovou, Terezu Rumlovou a Pavlu Dostálovou. Jednu z rolí přijala také výrazná tvář Městského divadla Zlín, herec Zdeněk Julina.

„Jedná se o nízkorozpočtový film, část prostředků se nám podařilo získat také díky internetovým sbírkám. Snímek by se měl na plátnech objevit v roce 2018,“ doplnil mluvčí štábu Zdeněk Vévoda.

Více informací k filmu a aktuality z právě probíhajícího natáčení najdou diváci na webu www.sebestianfilm.cz a facebookových stránkách.

 S natáčením ve Zlínském kraji pomáhá štábu filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE. „Kromě filmu Pláč svatého Šebestiána se na Zlínsku bude v blízké době točit také celovečerní film Úsměvy smutných mužů. Průběžně se dotáčí scény do dokumentů Zlínský klenot a Barokní velmož Lichtenstein – Castelcorno. V dohledné době k nám plánuje zavítat i Česká televize. Ta připravuje dvoudílný film na téma metanolové kauzy,“ zmiňuje Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka ZLÍN FILM OFFICE.

„S jednotlivými štáby jsme v přímém kontaktu. Pomáháme jim s výběrem lokací, hledáním komparzistů, regionální medializací nebo komunikací se zástupci lokací a měst,“ dodala Hladká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám