Hlavní obsah

Na Zlínsku jsou nejoblíbenějšími jmény Jakub a Eliška

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústup Tomáše, setrvalá obliba Elišky. Tak vyznívá srovnání nejoblíbenějších jmen, které rodiče ze Zlína dávali svým dětem v letech 2011 a 2012.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

Mezi chlapci byl v roce 2011 nejčastěji dávaným jménem Tomáš. O rok později se už ale nevešel ani do první trojice a na místě nejčastěji dávaného jména ho vystřídal Jakub, následovaný Janem a Matyášem.

Mezi holčičkami ke změnám nedošlo, v roce 2011 i v roce 2012 byla vždy nejoblíbenější Eliška. "Mezi trojicí nejčastěji dávaných jmen se v obou letech udržela i Tereza. Před dvěma roky jí patřilo třetí místo, loni byla druhá," prozradila Irena Bodanská, vedoucí oddělení matrik a ověřování magistrátu s tím, že loňskou trojku dívčích jmen doplnila Adéla.

Zlínská matrika registruje i méně obvyklá jména. "Například v roce 2011 dali rodiče dětem jména jako Pankrác, Petronela, Fabián nebo Amely, vloni  to byli třeba Simeon, Heda, Leonard nebo Luka," dodala Bodanská.

V roce 2011 se ve Zlíně narodilo celkem 2370 dětí, loni jich přišlo na svět 2405.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám