Hlavní obsah

Na zámku v Moravské Třebové lze zadarmo spatřit poklady i alchymisty

Novinky, Jindřich Kos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již několik let se zámek v Moravské Třebové připojuje ke Dnům evropského dědictví a nabízí návštěvníkům slevy nebo i vstupy zdarma do některých zámeckých expozic. Následující víkend je možné využít bezplatné vstupné hned do dvou okruhů.

Foto: Jindřich Kos

Zámek Moravská Třebová

Článek

Prvním z nich je okruh Poklady Moravské Třebové věnovaný především historii zámku a také města. K vidění je řada unikátních předmětů dokumentující kulturní vývoj od 15. do začátku 20. století.

K nejvýznamnějším exponátům patří renesanční vlámská tapiserie z konce 15. století, ranně renesanční medailony Ladislava z Boskovic a jeho ženy Magdaleny z Dubé a Lipé nebo posmrtný obraz Jana Třebovského z Boskovic. Bezplatné vstupné můžete využít v sobotu 17. září.

Druhou expozicí je Alchymistická laboratoř mistra Bonaciny, která seznamuje návštěvníky s tajnými naukami alchymie a astrologie.

Italský učenec M. E. Bonacina působil na dvoře Ladislava Velena ze Žerotína, který byl jedním z nevýznamnějších a také nejvzdělanějších šlechticů začátku 17. století. Podobně jako Rudolf II. v Praze, tak i Velen soustředil na svém dvoře v Moravské Třebové řadu učenců a umělců. Vstup zdarma do tuto trasu bude v neděli 18. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám