Hlavní obsah

Na zámku Loučeň nadělí Ježíšek bohatý program i dárky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku Loučeň připravili na sobotu vánoční program, který začne ve 14 hodin rozsvícením svíček na největším adventním věnci v ČR. Uvidíte pohádku O Ježíškovi, na nádvoří budou soutěže a uslyšíte Českou mši vánoční od J. J. Ryby. Vyvrcholením je živý betlém s Ježíškem v kolébce, jemuž se přijdou poklonit proroci, králové.

Foto: zámek Loučeň
Článek

„Poslední ze čtyř sobotních programových odpolední, která připravujeme na zámku Loučeň v čase adventu, je tradičně nejbohatší. Náš program začne ve 14 hodin rozsvícením poslední svíčky na největším adventním věnci v Česku a vyvrcholí krátce před 17. hodinou. Můžete si ho pochopitelně prodloužit či proložit adventními prohlídkami zámku, na kterých rozdáváme všem dětem malé dárky a dospělým pak horký punč,“ sdělil manažer zámku Jiří Senohrábek.

Po rozsvícení svíček na adventním věnci ve 14.10 hodin bude hrát Divadlo Na cestě v přízemním zámeckém salónku Terezie loutková pohádku O Ježíškovi.

Paralelně poběží na zámeckém nádvoří soutěže, v nichž se bude hrát o čokoládové figurky na ozdobení vánočního stromečku. V nich budou rodiny hledat mince zapečené do vánoček, v další uspějí ti, kteří dobře znají betlémy a poslední je pro jedlíky, kdo spořádá na čas nejvíce lineckých koleček.

„Zda návštěvníci zasednou do hlediště jednoho ze zámeckých salónů, aby zhlédli pohádku, nebo dají přednost soutěžím a čokoládovým výhrám v nich, je jen jejich volba,“ říká koordinátorka zámeckých slavností na Loučeni Noemi Koukolová.

V 15 hodin zazní v zámeckém kostele Nanebevzetí Panny Marie Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. „Tato vánoční skladba má sílu přitáhnout do kostela i ty, kteří ho jinak zásadně nenavštěvují. Při koncertu mají návštěvníci mj. možnost v klidu se seznámit s jindy nepřístupným interiérem kostela, který je objektivně architektonicky nejzajímavější částí celého loučeňského zámku,“ tvrdí Jiří Senohrábek.

Konec mše je naplánován na čtvrtou hodinu, kdy se začíná v zimě stmívat. „Načasování koncertu a živého betlému pracuje s jednoduchou magií: Lidé vstupují do kostela za denního světla a po koncertním provedení mše vycházejí z kostela zpět na nádvoří zámku již za stmívání. Zámek tak během hodiny dostane zcela novou atmosféru, kterou umocňují stovky svíček na obřím adventním věnci a především svatá chýše s Ježíškovou kolébkou uprostřed nasvíceného zámeckého nádvoří jako klíčová kulisa našeho živého betlému, nad kterým se zpívají koledy,“ konstatuje manažer zámku Jiří Senohrábek.

Živý betlém je na zámku Loučeň letos  již popáté, majitelé ho považují za jakési rodinné stříbro loučeňského zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám