Hlavní obsah

Na zámku Dobříš se návštěvníci letos setkají s hvězdami stříbrného plátna

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Nová otevírací doba, výstavní a koncertní projekty i celodenní akce pro rodiny s dětmi. Také v nové sezóně se návštěva zámku Dobříš neobejde bez lákavých akcí. (Téměř) osobně se zde navíc potkáte s Oldřichem Novým, Natašou Gollovou, Adinou Mandlovou a dalšími hvězdami stříbrného plátna.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Také v nové sezóně se návštěva zámku Dobříš neobejde bez lákavých akcí.

Článek

Na konci února odstartovala v zámecké Galerii JCM první letošní výstava s obrazy českého malíře a grafika Kamila Lhotáka. V následujících měsících zde chystají také výstavu PETart autorky Veroniky Richterové a od září expozici děl Pavla Filina.

Hlavní „lákadlo“ čeká na návštěvníky tradičně v červenci a v srpnu. „Během letních prázdnin bude v Galerii JCM ke zhlédnutí hlavní letošní výstava Hvězdy stříbrného plátna,“ informovala Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Návštěvníci si na výstavě prohlédnou hereckou šatnu, oblečení, ve kterém se chodilo do divadla, zhlédnou plakáty a fotografie, prvorepublikové oděvy i osobní předměty herců Oldřicha Nového, Soni Červené, Nataši Gollové či Adiny Mandlové.

Letní výstava bude součástí tématu, které se ponese celou letošní sezónou. Navazovat bude na pobyt herečky Adiny Mandlové na zámku Dobříš na přelomu 90. let minulého století.

Tradiční noční prohlídky i Svatováclavská slavnost

Během celého roku se návštěvníci dobříšského zámku mohou těšit i na oblíbené akce jako velikonoční prohlídky, Dětský den, Květinový den, Rybí hody, prázdninové noční prohlídky, vycházky francouzským parkem, Hradozámeckou noc či Svatováclavskou slavnost.

„Ani letos nebudou zájemci ochuzeni o akce v anglickém parku pořádané Ochranou fauny Hrachov, jako je Den se zvířátky či vycházky parkem,“ podotkla Tereza Vyhlasová.

Další novinkou od ledna 2015 je upravená otevírací doba: z provozních důvodů je pokladna a zámecká expozice uzavřena od října do května každé pondělí. Ostatní dny je zámek otevřen od 8:00 do 16:30 hod., od června do září pak od 8:00 do 17:30 denně včetně pondělí.

Svatbu si zajistěte co nejdřív

Jako místo svého sňatku vyhledávají Zámek Dobříš s oblibou zamilované páry, a ani letos tomu nebude jinak. Podle koordinátorky svatebních obřadů Renaty Semové zaznamenal zámek v loňském roce svatební nárůst - uskutečnilo se jich zde 104. „Převážně šlo o civilní obřady, třetina svateb byla církevní. Realizovali jsme také několik symbolických obřadů,“ informovala Semová.

Největší zájem o svatbu v prostorách zámku bývá podle jejích slov v letním období od června do září. „Pokud mají případní novomanželé zájem o obřad na zámku ještě letos v létě, měli by si pospíšit s rezervací termínu. Zbývá jen několik volných časů,“ sdělila Renata Semová s tím, že pro svatební obřady jsou na zámku k dispozici prostory Zrcadlového sálu, Konírny a Francouzského parku. 

V dubnu budou koncertovat Slováčkové

Od března se na zámku rozjíždí také koncertní sezóna. První letošní hudební vystoupení obstará 13. března zpěvačka Lenka Filipová.

Město Dobříš organizuje 25. dubna  na zámku další Jarní koncert, tentokrát na něm vystoupí duo Felixů Slováčkových. „V květnu nás potom navštíví přátelé z Nizozemska se symfonickým orchestrem Sempre Animato z Amsterodamu,“ dodala Renata Semová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám