Hlavní obsah

Na zahradě Pavilonu skla vyrostly modré lysohlávky vysoké přes metr

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Na ty, kdo navštíví klatovský Pavilon skla PASK v těchto dnech, čeká nevšední zážitek. Až do 29. září je zde k vidění výstava s názvem Sklářská škola Železný Brod. Výstava se koná v rámci projektu, jehož cílem je představit evropské střední a vysoké sklářské školy.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

MgA. Tomáš Rýdl, pedagog v oboru Produktový design Sklářské školy v Železném Brodě u modrých lysohlávek

Článek

Novou atrakcí zahrady Pavilonu skla v Klatovech se staly modré lysohlávky ze skla. „Jde o výstavu sklářské školy v Železném Brodě, kde představujeme práce našich studentů. Zhruba před rokem a půl nás oslovila PhDr. Jitka Lněničková a měli jsme zadání vytvořit objekty přímo pro zahradu Pavilonu skla. Na škole jsme udělali interní soutěž pro studenty a toto je její výsledek," uvedl MgA. Tomáš Rýdl, pedagog v oboru Produktový design Sklářské školy v Železném Brodě.

„S ohledem na to, jaké velké technické problémy jsme měli v průběhu jara se školní sklářskou pecí, to dopadlo velice dobře. Myslím, že se s tím naši studenti popasovali na výbornou a vznikla spousta pěkných věcí, které jsou realizované přímo pro tuto zahradu. Všechny návrhy byly skvělé a dělané tematicky k PASKu, ke sklu Lötz. Studenti naší školy se snažili do svých děl vdechnout tematiku Klatov. Třeba klatovský karafiát, což ukazuje dílo Pomíjivost, nebo dílo Antibiotika vázané na zdejší unikátní barokní lékárnu, nebo houby, vazba na Šumavu – kde jinde uvidíte modré lysohlávky vysoké přes metr? K vidění jsou i díla s názvem Magické květiny s aplikací irisového povrchu, Skleněný dřevník, Dopravní značky. Za pozornost stojí i dílo Dva zajíci, kteří jsou lepení ze skleněných pískovaných tabulí či Skleněný koberec vytvořený ze skleněných tyčí. V objektu zahrady si lze prohlédnout minimálně dvacet skleněných objektů," vyjmenovává pedagog.

Největší pozornost návštěvníků poutají zejména modré lysohlávky. Jsou dělané na huti z ruky a vznikly z více částí, které byly následně pospojované. Tyto objekty jsou řemeslně velmi náročné. Skleněné Dopravní značky vznikly v ateliéru broušeného skla. Tvořené jsou ze sklářských tyčí a zalité v epoxidové pryskyřici. Je to taková mozaika.

„Druhá část výstavy se nachází uvnitř pavilonu, kde jsou vystaveny menší objekty jako vázy, skleněné figurrky, užité sklo, ryté sklo, malba a dekor, tavená plastika, drobné objekty volného umění či šperky. Návrhy, kresby a skleněná vitráž jsou pak umístěny v chodbě jezuitské koleje," doplnil pedagog produktového designu.

V klatovském pavilonu skla Tomáš Rýdl není poprvé. „PASK už znám delší dobu. Je to velice reprezentativní prostor a jsme moc rádi, že tady naše škola může mít výstavu, že jsme dostali tu možnost. Všechny, kteří mají rádi sklo, na naši výstavu srdečně zvu, protože je unikátní, kde můžeme představit všechny obory, které na naší škole jsou. Škola se dělí na dva obory a produktový design. Design skla se ještě dělí na dalších pět ateliérů, kterými jsou hutní tvarování skla, malba a dekor, bižuterie, rytí, figurky," vysvětlil Rýdl.

A jak pedagog vidí budoucnost českého sklářství? „Nejsem prorokem, ale myslím, že o české sklo je stále zájem u nás i ve světě. Studenti se na naši školu hlásí. Řekl bych, že zájem o školu je stále větší. Sklářská škola v Železném Brodě je nejstarší česká sklářská škola, která má nejširší nabídku sklářských oborů a je tedy i největší sklářskou školou v Evropě," dodal hrdě Tomáš Rýdl.

Reklama

Výběr článků

Načítám