Hlavní obsah

Na výstavu filmových plakátů a promítání v kinematovlaku zve Dobruška

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další zajímavé akce jsou pro příznivce kinematografie připraveny v Dobrušce. Vedle výstavy Československý filmový plakát v malém sále Společenského centra Kino 70 bude na nádraží přistaven kinematovlak – kouzelný vláček na promítání filmů.

Foto: Pavel Štěpán

Vítězslav Tichý ve svém filmovém království

Článek

Na výstavě Československý filmový plakát představí sběratel filmů, filmové literatury a filmových tiskovin Vítězslav Tichý unikátní filmové plakáty a materiály ze své bohaté sbírky.

Sám majitel o své pozoruhodné ucelené sbírce, která je co do počtu exponátů a materiálů největší na světě, říká: "Moje sbírka vznikla na sklonku 70. let. Původně jsem sbíral především filmovou literaturu a v rámci možnosti dobový tisk – především Kinorevue, Filmový přehled, Film a doba, Film a divadlo, Kino, Přehled zahraničního filmového tisku, Interpressfilm, Studio-Štorch Marien apod. Vždy jsem dával přednost především sběru informací a faktografických materiálů než jen pouhých kuriozit. Později jsem přes různé sběratele rozšířil svoji sbírku i o plakáty, letáky, fotosky a fotografie. V současné době archivuji údaje k více než 30 000 osobností, které zasáhly do čs. kinematografie. S rozvojem videotechniky, později digitální techniky vznikla postupně jako doplněk tohoto dokumentačního archivu i sbírka filmů, kterých mám v současné době více než 9000."

Vítězslav Tichý se osobně zúčastní slavnostního zahájení výstavy, které se uskuteční ve středu 26. června.  

Hned následující den se rozběhne desetidenní promítací maratón tří desítek filmových představení v přistaveném kinematovlaku. Na své si v tomto zajímavém prostředí přijdou jak děti, tak i dospělí.

Z dětských představení stačí jmenovat Povídání o pejskovi a kočičce, Nezbedné pohádky nebo O statečné princezně. Pro ty dříve narozené jsou připraveny například filmy Nanga Parbat, Kladivo na čarodějnice, Lásky jedné plavovlásky. Až do 7. července se v kinematovlaku budou promítat dva až čtyři filmy denně. Program zahájí Příběhy cvrčka a štěňátka a zakončí Lásky jedné plavovlásky.    

Filmový program na kolejích zpestří Koncert na peróně, v němž v neděli 30. června vystoupí dechová hudba Valánečka a po ní kapela Sedmý nebe.      

Reklama

Výběr článků

Načítám