Hlavní obsah

Na světovém šampionátu sportovních šermířů v Budapešti se českým reprezentantům dařilo

Novinky, Jan Cséplö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská metropole byla v týdnu od 5. do 12. srpna svědky soubojů o mistrovské tituly ve sportovním šermu. Reprezentanti z 98 zemí se zde utkali v šermu kordem, fleretem a šavlí.

Foto: Václav Mudra

Česká reprezentace z leva Jiří Beran, Michal Čupr, Richard Pokorný a Martin Čapek.

Článek

Atmosféru šampionátu umocňuje i oslava sto let šermířské mezinárodní federace (FIE) a tak si pořadatelé, z jejichž řad pochází i Aron Szylagi, zlatý medailista z Londýna, dali na přípravě patřičně záležet.

Česká reprezentace měla na turnaji silné zastoupení a dosáhla velmi dobrých a v jednom případě i famózního úspěchu.

Mezi jednotlivci si nejlépe vedl kordový reprezentant Jiří Beran, který suverénně ovládl základní skupinu, kde v pěti zápasech pětkrát zvítězil a jeho výkon znamenal volný postup v první 256 členné eliminaci. Poté Jiří Beran udolal Číňana Chena a po vítězství nad Slovincem Bidovcem se probojoval do 64 ky. Tam český reprezentant zvítězil nad Leungem z Hong Kongu a v boji o postup mezi nejlepších 16 závodníků podlehl úřadujícímu Mistru Evropy Jorgi Fiedlerovi z Německa. Jiří Beran byl celkově klasifikován na 27. místo mezi 207 startujícími.

Jeho kolegové Richard Pokorný, Julián Seidl a Martin Čapek, ačkoliv jim v základních kolech většina protivníků podlehla a sami odcházeli do eliminací s bilancí 4 - 5 výher z 5 zápasů, nepostoupili do prestižní 64členné eliminace a umístili se v první stovce startovního pole.

Mezi 124 fleretisty postoupil Saša Choupenitch se 4 vítězstvími přímo do eliminace 64, Václav Kundera také se 4 vítězstvími měl nejprve volný los a poté doslova převálcoval Egypťana Essama a také postoupil mezi 64 soutěžících. V bojích o postup mezi 32 nestačil Václav Kundera na Poláka Rajského a Alexander Choupenitch na Japonce Chidu. V celkové klasifikaci skončil Choupenitch 41. a Kundera 47.

Nicméně zlatým hřebem bylo spojení našich borců v soutěži družstev, kde mezi 40 týmy z celého světa postoupili mezi 16 nejlepších, když porazili korejské družstvo stavem 45:35. Následoval souboj s prvním týmem žebříčku a to Švýcarskem. Favorité ze země helvétského kříže, v jejichž řadách nastoupila trojka světového žebříčku Max Heinzer a světová pětka Fabian Kauter, nejenže odešli s nepořízenou, ale byli doslova smeteni z planše rozdílem 14 zásahů 45:31.

V semifinále v taktickém souboji o medaile, kde ani jeden tým neriskoval, podlehl náš tým později stříbrným Ukrajincům. V bojích o umístění 5. - 8. nejprve čeští reprezentanti porazili hvězdný tým Itálie, poté podlehli reprezentaci Venezuely vedené olympijským šampionem a stříbrným z budapeštské soutěže jednotlivců Rubenem Limardem.

Družstvo ve složení Jiří Beran, Richard Pokorný, Martin Čapek a Michal Čupr vybojovalo celkové 6. místo na mistrovství světa a jedná se tak o nejlepší umístění kordové reprezentace od roku 1993.

Tým se posunul na celkové 10. místo v konečném pořadí Světového poháru družstev, Jiřímu Beranovi patří 26. příčka ve světovém žebříčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám