Hlavní obsah

Na svazích Jeseníků se lyžuje a v zahrádkách už kvetou sněženky

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněhové podmínky v Jeseníkách jsou stále příznivé. Například ve Skiareálu Filipovice si nyní užívají zimních radovánek školáci z Ostravska. Zatímco jim tento víkend jarní prázdniny končí, 13. března začínají dětem z Brněnska. Mnohé z nich se se svými rodiči do Jeseníků také vydají.

Foto: Stanislav Juga

Na jesenických zahrádkách rozkvetly sněženky.

Článek

„V provozu máme sjezdovku modrou (750 m) a také červenou (1000 m). Obě pokrývá zhruba 40centimetrová vrstva technického sněhu. Počítáme s lyžováním do konce března. Možná i déle, záležet bude na počasí,“ uvedl Miroslav Páral, ředitel Skiareálu ve Filipovicích.

Tato osada je součástí obce Bělá pod Pradědem a patří k vyhledávaným rekreačním místům v Jeseníkách.

Jaro se probouzí

Zatímco provozovatelé skiareálů pečlivě upravují sněhovou pokrývku na svazích, v okolních vesnicích již voní jaro. Například v zahrádce u Zavackých v Bělé pod Pradědem od neděle krásně kvetou sněženky, bledule, krokusy a talovíny.

Libor Zavacký jarní atmosféru zažívá i na domašovské farmě, kterou vede. „Letos se narodilo již 120 jehňat a také pár kůzlat. Lidé, kteří u nás pravidelně nakupují ovčí sýr, vědí, že ho budeme mít v prodeji až v dubnu. Nyní dojíme jen několik koz a hlavně vyrábíme tvaroh z kravského mléka dováženého ze Zemědělského družstva Jeseník, pod které naše domašovská farma patří,“ uvedl Libor Zavacký.

O ekofarmy je zájem

Ovčí, kozí i kravské výrobky z Domašova jsou oceněny regionální značkou JESENÍKY originální produkt®. Toto prestižní ocenění spotřebitelé stále častěji vyhledávají.

„Příznivců regionálních výrobků a ekoturistiky rok od roku přibývá,“ potvrdil Pavel Nýdrle z kozí farmy ve Staré Červené Vodě. Ke snídani zde podávají čerstvý doma upečený voňavý chléb s kozím tvarohem nebo chutnou marmeládou z jesenických borůvek, třešní a dalších plodů. S příchodem jara k Nýdrlům jezdí i více rodin s dětmi, které si chtějí pohladit malé králíčky nebo kůzlata, pomáhají vybírat jména a těší se na společné křtění mláďat.

Pro návštěvníky z měst je zážitek projít se po hrubé podestýlce ze slámy. Je to, jako když šlapete v lese po mechu,“ svěřila se Andrea Nováková z Rožnova pod Radhoštěm. I když bydlí s rodinou v Beskydech, na ekofarmy do Jeseníků jezdí pravidelně o jarních prázdninách.

Letos se Novákovi chystají i do muzea zemědělské techniky v Domašově. Nachází se pár metrů od místní ovčí a kozí farmy. V bývalém kravíně jsou představeny stroje, nářadí a další pomůcky, bez nichž se v 19. a 20. století neobešli chovatelé dobytka, majitelé polí, zahrad a sadů.

„Kdo má zájem muzeum navštívit, může o prohlídku požádat v naší prodejně. U větších skupin je lepší zavolat aspoň jeden den dopředu a domluvit si termín a hodinu návštěvy,“ dodal Libor Zavacký z domašovské farmy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám