Hlavní obsah

Na středověké šumavské tvrzi byla zahájena výstava obrazů

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V šumavské vesničce Svojšice se nachází středověká tvrz, která je využívána k nejrůznějším kulturním akcím. V pátek 5. srpna zde proběhla vernisáž výstavy Z jedné palety.

Foto: Jan Kaše

Středověká tvrz hostí výstavu obrazů

Článek

Celé jedno patro středověké tvrze patří od pátku výstavě nazvané Z jedné palety. Sedm výtvarnic ve věku od čtrnácti do sedmdesáti šesti let zde představuje svoji tvorbu.

Olga Hrachová, pod jejímž uměleckým vedením malířky působí, Jana Valdmanová, Eva Hosnedlová, Klára Szvitková, Soňa Fischerová, Anežka Potužáková, Zuzana Prášková a Daniela Kodýdková rozzářily svými výtvory kamenné stěny této kulturní památky.

"Byly jsme inspirovány i některými básněmi pana Koláře, který je zde také přítomen“, uvedla Olga Hrachová, v jejímž sušickém ateliéru díla také vznikala.

Báseň v každém člověku vyvolá jiné reakce a emoce, což je vidět i na obrazech, namalovaných podle veršů Jiřího Koláře Doubravického Nokturno I. nebo Brázdy v poli. 

Najdeme zde však i jiná témata – krajiny, portréty, zátiší, návrhy kostýmů, a jelikož zde vystavují pouze ženy, jsou v hojné míře zastoupeny i různobarevné květiny.

Zajímavým uměleckým počinem jsou pak kopie děl známých malířů. Mladá a talentovaná Klára Szvitková, inspirována Vincentem van Goghem, tak vytvořila například Pšeničné pole s cypřiši.

Celá výstava je skutečným pohlazením po duši a je obdivuhodné, s jakou precizností, citlivostí a vhodnou kombinací barev byly jednotlivé obrazy namalovány.

Na výstavu můžete zavítat každý víkend, a to od 13 do 17 hodin. Za shlédnutí stojí i stálá expozice umístěná v přízemí tvrze, kde můžete obdivovat řezbářské umění Josefa Sládka či Jana Brodila.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám