Hlavní obsah

Na střední Moravu přiletěli první čápi

Novinky, Jiří Šafránek

Velmi studený březen a vydatná sněhová nadílka v posledních dnech připomíná spíše čas Vánoc než Velikonoce. I přes toto bílé nadělení se i na střední Moravě objevili první bílí čápi. Vracejí se postupně z Afriky na svá hnízdiště, ale tolik sněhu asi v životě neviděli.

Foto: Jiří Šafránek

Sněží, ale čápi jsou již na svém hnízdě.

Článek

První čtyři čápi se letos objevili již 23. března u Střížovic na Kroměřížsku. O den později, 24. března, byl zaznamenán výskyt pěti čápů v Tovačově na Přerovsku, jeden zůstal na hnízdě a ostatní pokračovali v letu.

Další čtyři čápi kroužili 27. března nad Kroměříží a 30. března usedl jeden na hnízdo v Olomouci-Chválkovicích a další přilétl na hnízdo v Uničově. V pondělí 1. dubna pozorovali ornitologové v Tovačově skupinu 11 čápů bílých. Podle členů Moravského ornitologického spolku se budou postupně objevovat i na dalších hnízdech.

Čáp bílý je všeobecně známý pták, ale i přesto si jej lidé občas pletou s volavkou popelavou nebo volavkou bílou. Obě tyto volavky se v zimě vyskytují v polích, kde loví drobné hlodavce. Čáp bílý má na rozdíl od nich mohutný červený zobák, červené nohy a černé letky v křídlech.

Pokud i vy někde uvidíte svého prvního letošního čápa bílého, tak jejich pozorování můžete zaznamenat na stránkách mezinárodního projektu Jaro ožívá. Naleznete tam i spoustu zajímavých informací a to nejen o čápech. Každá zúčastněná země má svoji národní jazykovou verzi, kde lze na příslušných mapách a v tabulkách vidět jak postupně přilétají vybraní tažní ptáci do Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám