Hlavní obsah

Na společném jednání ve Valdeku se bude rozhodovat o Vojenském újezdu Brdy

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O osudu Vojenského újezdu Brdy není stále definitivně rozhodnuto. Ministr obrany Martin Stropnický chce o konečném řešení ještě jednat. Společné jednání hejtmanů Středočeského a Plzeňského kraje, některých starostů a ministra probíhá právě dnes ve vojenském školicím středisku Valdek.

Článek

Svoje neshodná stanoviska prezentují zvlášť někteří starostové a hejtman Plzeňského kraje a zvlášť starostové a hejtman Středočeského kraje. Právě hejtman Středočeského kraje Josef Řihák se nedávno sešel s ministrem obrany Stropnickým v poslanecké sněmovně, aby situaci společně řešili.

Zástupci Plzeňského kraje by rádi území újezdu po jeho zrušení rozdělili mezi oba sousedící kraje podle katastrálních hranic z roku 1949. Také podporují vznik Chráněné krajinné oblasti, která je podle nich dostatečnou ochranou území, např. před výstavbou apod.

Opačného názoru jsou starostové a hejtman ze Středočeského kraje. Ti se zrušením vojenského újezdu zásadně nesouhlasí a případné vyhlášení CHKO jim nepřijde jako dostatečná ochrana zdrojů pitné vody, přírody a ekosystémů.

V pondělí proběhne jednání všech zúčastněných stran, které pravděpodobně nevyřeší všechny sporné body, ale očekává se minimálně výrazný posun ke konečnému koncensu.

Ačkoliv i hejtman Středočeského kraje Josef Řihák souhlasí s tím, že počet a velikost vojenských újezdů v ČR je příliš veliký, navrhuje zrušit Boletice, což by bylo levnější a pro stát výhodnější. Hejtman Řihák se také obává, že území vojenského újezdu Brdy nebude pro případné civilní návštěvníky, houbaře a sportovce bezpečné, protože není technicky možné zajistit naprosté vyčištění prostoru od munice, zejména té případně nevybuchlé.

Proti rušení brdského vojenského prostoru jsou také obyvatelé obce Jince, kde sídlí dělostřelecký útvar, který právě v Brdech cvičí. Pro nerušení újezdu v Brdech hovoří také fakt, že pozemky jsou v majetku státu, zatímco například pro jiné vojenské újezdy byly zabrány pozemky soukromých vlastníků, kteří by je mohli dostat zpět. To se týká např. právě Boletic.

Je jasné, že situace by se měla rychle ujasnit, protože současný stav vyvolává v regionu nejistotu, která nikomu a ničemu neprospívá. Ministr obrany proto na posledním jednání poslanecké sněmovny nechal návrh na zrušení újezdu v Brdech stáhnout právě proto, aby se mohl problematice věnovat a prodiskutovat záměr, který vzešel již od ministra obrany Vondry, se všemi zúčastněnými stranami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám