Hlavní obsah

Na Špilberku předvedou, jak se pracovalo se středověkým jeřábem

Novinky, Jiří Smutný
Aktualizováno

Muzeum města Brna pořádá v sobotu 29. července v 15.00 hodin na hradě Špilberku jako doprovodný program k výstavě Stavba jako Brno praktickou ukázku práce se středověkým jeřábem.

Foto: Jiří Smutný

Dřevěný jeřáb

Článek

Výstava Stavba jako Brno je hlavní výstavou muzea roku 2017. Ukazuje vývoj stavebních řemesel na území města od budování středověkých hradeb až po stavbu paneláků.

Historický dřevěný jeřáb je jedním z exponátů výstavy. Jde o zcela funkční napodobeninu středověkého stroje. Podle dobových nákresů a s pomocí replik dobových přístrojů ji zhotovil tým mistra tesaře Petra Růžičky.

Přijďte se přesvědčit, že síla obyčejné lidské chůze stačí k vyzvednutí a přemístění několikasetkilogramového břemene. Musí se jen šlapat v obřích dřevěných kolech jeřábu. Prohlédnete si jeho funkční repliku, uvidíte, jak se s ním pracuje a s odborným výkladem kurátorů projdete výstavou Stavba jako Brno.

Dalším podobným exponátem je funkční replika středověkého beranidla. U toho se ale návštěvníci pracovní ukázky nedočkají. Důvodem je obava z možného propadnutí stroje do podzemí.

Komu to tentokrát nevyjde, může využít nabídku dalších ukázek práce s historickým jeřábem. Uskuteční se o sobotách 12. a 26. srpna, vždy v 15.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám