Hlavní obsah

Na soutěži betlémů může i návštěvník přispět k hodnocení svým hlasem

Novinky, Stanislava Dvořáková

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí vyhlásilo již 20. ročník mezinárodní soutěže pro děti na téma VÁNOCE A BETLÉM 2013. Od 27. prosince pak otevřelo výstavu přihlášených prací s možností hlasování veřejnosti o nejlepší výtvarnou práci.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jako inspirace k hodnocení vystavených prací je možnost uplatnění vlastní fantazie a zručnosti každého návštěvníka na tvorbě betlému.

Článek

Městské muzeum na základě ústecké betlémářské tradice vyhlašuje každoročně mezinárodní vánoční soutěž pro mládež do 15 let. Soutěž je určena pouze pro jednotlivce a rozdělena do čtyř kategorií: A do 6 let, B 7-9 let, C 10-12 let a D 13-15 let. V průběhu let každý rok přišlo kolem 150 prací z České republiky, Slovenska a Polska. 

Odborná porota z řad pedagogů a betlémářů vyhodnotí v každé kategorii tři nejlepší práce. Zároveň vybrané práce jsou vystaveny a zpřístupněny prohlídce veřejnosti, kdy na základě vhozeného lístku návštěvníka bude vyhlášena vítězná práce, která získá cenu diváka. Z tohoto důvodu jsou vystavené práce zcela anonymní, aby nedocházelo k jakémukoliv ovlivňování.

V letošním roce byla výstava otevřena 27. prosince a potrvá do 26. ledna 2014. Vítanou novinkou se ukázala možnost pro návštěvníky vyzkoušet si jak betlém postavit. Připravené dílky na vystříhání rychle mizí a vzniká osobitý betlém z jednotlivých nápadů. Samotná prohlídka vystavených prací pak zabere až dvě hodiny času.

V kategorii A to je třiatřicet kresbiček ovlivněných pohádkami i maňáskovým divadlem, doplněnými i vystřihovánkami, ale i zajímavou fantazií z mačkaného a lepeného papíru ozdobeného zlatými hvězdičkami. 

V kategorii B vedle kreseb zaujme nejen model betlému z pálené a glazurované keramiky ale i další vytvořený z netradičních materiálů běžné potřeby. Velice nápadité i líbivé jsou postavičky z korkových zátek s pažemi z fazolí, kloboučky ze skořápek vlašských ořechů a okolí vytvořené z těstovin. Betlém posazený do tvaru podkovy je zcela neotřelým nápadem. U dalšího betlému nechybí ani seno. Celkově lze obdivovat čtyřiatřicet prací.

Nejpočetněji zastoupená kategorie C se sedmačtyřiceti výtvarnými pracemi vedle kreseb představila širokou škálu použitých materiálů. Umělá hmota, pálená keramika, hrách, těstoviny, figurky z těsta jsou základem nejrůznějších modelů. Zajímavý je i nápad betlému formou obrazu v dřevěném rámečku s vloženými skutečnými fotografiemi portrétů biblickým osobám.

V kategorii D čtyřiatřicet prací představuje hlavně kresby včetně výtvarně ztvárněných akvarelů do různých tvarů. Použití materiálů pro modely je opět velice rozmanité, našlo se i výtvarné využití pro dřívka na vyšetření krku u lékaře.

Po zevrubné prohlídce nezbývá než se znovu a znovu vracet a vylučovací metodou s výčitkami svědomí vybrat ten jeden jediný, jehož číslo bude vhozeno do připravené schránky pro hodnocení návštěvníků. Nejhorší pak bude dlouhé netrpělivé čekání na výsledek.

Slavnostní vyhodnocení a předávání věcných cen vítězům jednotlivých kategorií proběhne 21. března 2014 od 13.00 hodin v prostorách Městského muzea v Ústí nad Orlicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám