Hlavní obsah

Na Slovácku sezona končí až po burčáku. O víkendu čeká turisty Bzenec či Milotice

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé turistické destinace už sčítají zisky po turistické sezoně, ale Slovácko rozhodně ne. V plném proudu je vinobraní a začal čas burčáků. Bzenec bude slavit od pátku do neděle, Milotice také. Gurmáni určitě vinařské akce spojí s ojedinělým oskorušobraním v Tvarožné Lhotě.

Foto: Zdeněk Šmýd

Při bzeneckém vinobraní nalévá víno sám Bakchus.

Článek

Barokní zámek je perlou slováckých Milotic. Nejen on ale bude nejbližší víkend lákat turisty do této obce. Nádvoří obsadí v neděli 22. září každoročně hojně navštěvovaný trh regionálních produktů. V pátek bude rušno na druhém konci obce, ve vinařské vesničce Šidleny, kde se koná Festival písní nejen z vinohradů. A sobota bude patřit burčákovému pochodu, který provede příchozí vinařskými areály nejen Milotic, ale i sousedních Skoronic, Vacenovic a Vlkoše (další informace na www.milotice.cz).

Tři dny oslav čeká také nedaleký Bzenec, kde se uskuteční už 23. ročník krojovaného vinobraní. Na programu má jarmark, hudební produkce, krojovaný průvod a samozřejmě otevře velká část místních vinařství. Specialitou je košt rulandských vín a rýnských ryzlinků (další informace na www.bzenec.cz).

Pro gurmány oskorušovice

Plno burčáku a vína bude rozhodně o tomto víkendu i při vinobraní v hodonínských lázních nebo ve vinařské vesnici Nechory u Prušánek.

Gurmáni ale nemusí na Slovácku cílit jen na vinné produkty. Oblast je typická také výskytem jeřábu oskoruše a v Tvarožné Lhotě se v sobotu 21. září opět po roce koná oblíbené Oskorušobraní. Areál salaše na Travičné bude plný ochutnávek produktů z tohoto ovoce – pálenky, kompoty či džemy. Kdo k oskeruším při akci zahoří láskou, může odjet i s vlastním stromkem a spoustou rad, jak o něj pečovat (další informace o akci na www.straznicko.cz).

Naprosto odlišnou akcí se pak v sobotu bude prezentovat Kyjov. Na jeden zapomene na nedávný festival Slovácký rok, na kroje a další folklorní zvyky. Opanuje ho sousedská slavnost pořádaná nadšenými obyvateli. Pod názvem Zažijte Kyjov jinak si místní i příchozí na mnoha místech města užijí koncerty, tanec, divadlo, hry pro děti, tvůrčí dílny nebo sportovní aktivity (další informace na www.zazitkyjovjinak.cz).

Reklama

Výběr článků

Načítám