Hlavní obsah

Na Slezskoostravském hradě děti bojovaly v soutěži Hledej pramen vody

Novinky, Josef Zajíc

Na Den dětí 1. června se Slezskoostravský hrad zaplnil dětmi z dvaceti šesti základních škol. Týmy čtvrtých tříd soutěžily o nejlepší umístění ve finále soutěže Hledej pramen vody. Soutěž pro děti připravila společnost Ostravské vodárny a kanalizace, a.s. spolu se Statutárním městem Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1.6.2018 Slezskoostravský hrad. Hledej pramen vody.

Článek

Voda je základ života. Proto se společnost Ostravské vodárny a kanalizace a.s. rozhodla opět uspořádat již 17. ročník soutěže pro děti základních škol v Ostravě pod názvem Hledej pramen vody.

Do letošního ročníku se přihlásilo 39 týmů. Soutěž začala na Světový den vody, což bylo 22. března 2018. Od té doby přihlášené školy plnily až do 1. června 2018 teoretické ukoly. Spolu s třídními učitelkami tvořily, hledaly informace, hledaly v terénu kešky, hledaly v terénu pramen vody, bavily se, kreslily, psaly básníčky, hesla, kreslily propagační plakáty a podobně.

Byly to náročné tři měsíce, a také náročné rozhodování poroty. Je třeba konstatovat, že do pátečního finále (1. června 2018) na Slezskoostravský hrad postoupilo 26 týmu škol se shodným bodovým hodnocením, a to s 85 body. Takže se dnes, na tomto praktickém finále, rozhodne, kdo celkově zvítězí," sdělila v úvodu dne ředitelka soutěže Radka Vanková, vedoucí oddělení styku s veřejnosti společnosti.

Doledne to bylo kouzelné, podnětné, zábavné a veselé. Děti plnily ještě pět náročných praktických úkolů. Mnohé se týkaly toho, jak šetřit s vodou. Tedy jak z místa A přenést na lžičce co nejvíc vody do místa B a co nejméně vody ztratit. 

Kromě povinných praktických soutěží byl pro děti připraven i doprovodný program. Hasiči předvedli ukázku, jak sjíždět v záchranném rukávu, děti si mohly zajezdit na ponících, u stánku profesora Einsteina se dozvěděly, jací živočichové se ve vodě vyskytují a kteří dokazují čistotu vody. Bylo toho hodně a podle dětí to bylo fajn.

Nejlepší školu v Nej aktivitě na Facebooku , e-chytré hlavičky:

1. Bělice , ZŠ Stará Bělá 

Tři nejlepší týmy v teoretické části:

1. místo  Bubliny - ZŠ Ostrava Hrabová, Paskovská ulice. 2. místo Bělice - ZŠ Ostrava Stará Bělá, 3. místo Proutníci - ZŠ Lugheřovice.

Celkové výsledky:

1. místo Pramínci , ZŠ Provaznická, Ostrava - Hrabůvka, 2. místo Vodoměrky, ZŠ Ostrava - Vítkovice, 3. místo Delfíni - ZŠ  Petřkovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám