Hlavní obsah

Na sídlištích ve Frýdku-Místku budou sekat trávu vícekrát

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení města Frýdku-Místku letos uvolnilo na sečení veřejné zeleně více peněz. Trávníky v sídlištních zástavbách budou posečeny do konce roku celkem čtyřikrát, což je v porovnání s minulými léty o jedno sečení více. Městskou kasu to bude stát něco přes jeden a půl miliónu korun.

Foto: archiv TS a.s.

sečení veřejné zeleně

Článek

„Frekvenci sečení trávy na sídlištích jsme navýšili v návaznosti na žádosti občanů. Klimatické podmínky v posledních letech podporují rychlý růst trávy, která, když se včas nepokosí, začne kvést a pyl následně trápí alergiky, u kterých pak dochází ke zhoršení zdravotního stavu. Trávníky ale udržujeme i z estetického hlediska a také proto, aby poskytly občanům příjemnou relaxační plochu,“ uvedl primátor Michal Pobucký s tím, že zaměstnanci městských technických služeb se naplno věnují sečení veřejné zeleně od konce dubna a pokračovat v něm budou až do poloviny října.  

V akci je devět traktorových sekaček, čtyři ruční sekačky s pojezdem a čtrnáct křovinořezů, které se používají na dočištění travnatých porostů podél obrubníků, zábradlí, laviček, odpadkových košů a jiných překážek v zeleni. Svou práci dobře odvádí také dálkově řízená svahová sekačka Spider, určená pro profesionální údržbu členitého terénu s velkým sklonem. Pokosená tráva, jako biologicky zpracovatelná hmota, je odvážena do kompostárny v Bruzovicích.  

„Abychom dodrželi harmonogram sečení trávy schválený magistrátem, musí naši zaměstnanci pracovat i o sobotách. Ze všeho nejdříve se kosí partery, což jsou travnaté plochy mezi vozovkou a chodníkem, a také městské parky a městská pohřebiště. Sekačky zde vyjíždí až sedmkrát za rok. Výjimkou jsou trávníky v Sadech B. Smetany a Centrálním parku, kde je tráva sečena čtyřikrát ročně. Následně jsou sečeny sídlištní travnaté plochy. V minulosti třikrát za rok, letos to bude čtyřikrát za rok,“ upřesnil předseda představenstva technických služeb Jaromír Kohut s tím, že poslední seč je plánovaná na 14. září.  

Ve městě již byly posečeny partery i travnaté plochy v parcích a na hřbitovech. Tento týden se sekačky objevily i na sídlištích. V předstihu již bylo pokoseno sídliště Bezručovo, v následujících dnech přijde na řadu Pod Puklí, Pavlíkova, Anenská a Jiráskova. Tráva bude posečena také v Panských Nových Dvorech a v sadech Bedřicha Smetany.

„Na kosení travnatých ploch upozorňují občany přenosná značení, která pracovníci technických služeb průběžně instalují v blízkosti lokalit, kde kosení probíhá. Žádáme občany, aby v místech pohybu traktorových sekaček, případně manipulace pracovníků s křovinořezy, dbali zvýšené pozornosti a předešli tak případným úrazům,“ dodal Jaromír Kohut.

Technické služby mají na starost 123 hektarů travnatých ploch nejen ve městě, ale také v jeho místních částech Lískovec, Skalice, Panské Nové Dvory, Chlebovice, Zelinkovice, Lysůvky a v lokalitách Baranovice, Gajerovice, Bahno. 

Technické služby nezajišťují sečení travnatých ploch, které nepatří městu. Přehled těchto ploch včetně mapového vymezení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám