Hlavní obsah

Na sever Moravy láká turisty zejména Dolní oblast Vítkovice

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle údajů Českého statistického úřadu přijelo do České republiky ve 3. čtvrtletí tohoto roku o 2 procenta více hostů, přičemž nárůst zahraničních hostů činil 4,2 procenta. Počet domácích turistů se meziročně téměř nezměnil.

Foto: Josef Zajíc

Turistický ruch ve 3. čtvrtletí. Beskydy, ilustrační snímek.

Článek

Do České republiky přijelo 5,4 miliónu hostů. Nejvíce z Německa, Ruska a USA. Za povšimnutí stojí 23procentní nárůst příjezdu z Číny. Od začátku roku se počet ubytovaných čínských hostů zvýšil meziročně o 22 procent, avšak jejich délka pobytu je v porovnání s ostatními zahraničními hosty o 1,1 dne kratší.

Moravskoslezskému kraji ovšem ve třetím čtvrtletí turistů ubylo. Celkem jich přijelo 219 312, což je meziročně o 1,9 procenta méně. Ubylo tuzemských hostů i turistů ze zahraničí. Tuzemských turistů přijelo ve třetím čtvrtletí do Moravskoslezského kraje 168 115, tedy o 2 procenta méně než ve stejném období loňského roku. Kraj navštívilo 51 197 cizinců, což  oproti předchozímu roku představuje pokles 1,4 procenta.

Hostů hromadných ubytovacích zařízení turistické oblasti Ostravsko (Ostrava, Klimkovice, Vřesina, Dolní Lhota, Horní Lhota, Čavisov a Velká Polom) ve 3. čtvrtletí roku 2014 v meziročním srovnání mírně ubylo. Celkově na Ostravsko přijelo 52 646 turistů, což je o 919 méně.

„Průběh 4. čtvrtletí provozovatelé jednotlivých atraktivit hodnotí kladně. Některé z ostravských turistických destinací zaznamenaly obrovské úspěchy v návštěvnosti. Také díky otevření Velkého světa techniky je Dolní oblast Vítkovice vůbec nejnavštěvovanější památkou v Moravskoslezském kraji. Ostravská zoologická zahrada již přivítala svého historicky prvního půlmiliontého návštěvníka za rok a rekordy padaly i díky Dnů NATO,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám