Hlavní obsah

Na saském Weesensteinu se usídlil princ z Orientu a čeká na vaši návštěvu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektonickou zámeckou chloubou Saska je bezesporu zámek Weesenstein, také ho právem nazývají Perlou saské koruny. Mnohokrát přestavovaný mohutný objekt připomíná náš Český Krumlov, nebo Frýdlant. Leží nedaleko hranic (25 km) v údolí říčky Müglitz u dálnice D8.

Foto: Schloss Weesenstein
Článek

Skvostný zámek obklopený nádhernými zahradami patřil saskému královskému rodu Wettinů. Náležel druhorozeným královským synům, kdo by takový „skromný“ příbytek nebral. Ale Wettinové si na okázalost potrpěli.

Druhorozený, reprezentativní syn, byl cestovatel a badatel

Kromě stálých expozic, a že jich tu je, můžete navštívit mimořádnou výstavu Princ v Orientu. Politicky bezvýznamný princ Johann Georg von Sachsen (česky Jan Jiří Saský, 1869 -1938) na tom byl finančně velmi dobře, takže se mohl věnovat svým zálibám.

Stal se badatelem a sběratelem křesťanského umění v Orientu. Při expedicích do Osmanské říše, která se po první světové válce zhroutila a vytvořily se nové státy, vesměs současná ohniska napětí v oblasti, Palestina, Sýrie, Egypt, nashromáždil bohaté sbírky, které můžete nyní obdivovat. A stojí za to. Obsahují mnoho předmětů křesťanského, byzantského, antického a egyptského umění a ikon.

Přestože nebyl politicky činný, ujal se úřadů spojených s tzv. sekundogeniturou, druhorozenectvím. U dvora plnil reprezentační úlohu, byl správcem uměleckých sbírek, knihovny, předsedou Drážďanské galerijní komise a Saského spolku starověké kultury.

To vše se dozvíte na zámku, kde si můžete zapůjčit audioprůvodce nebo text v češtině, exponáty jsou opatřeny českými popisky. V tak rozsáhlém zámku je toho k vidění opravdu hodně, netřeba se zde zatěžovat podrobnostmi.

Koupil ho fabrikant

Jan Jiří ale na rozdíl od svých předků nejezdil na Weesenstein tak často, jen když ho popadla jeho lovecká vášeň a chtěl revíru ulehčit o nějaký kapitální kus. Těsně před rozpadem monarchie, v roce 1917, zámek v tichosti prodal spolu s příslušnými zemědělskými statky továrníkovi Emilu Alwinu Bauerovi.

Princ se ke konci života odstěhoval z Drážďan do vily ve Freiburgu u Breisgau. Posledních 20 let svého života se věnoval jako soukromý učenec téměř výhradně sbírkové a publikační činnosti a podnikal dlouhé expediční cesty Evropou a Orientem.

Shromáždil spolu se svým dlouholetým přítelem a Josephem Sauerem pozoruhodnou sbírku vlastních poznatků, fotografií, ale i kulturních předmětů z doby starověku a dokladů historie křesťanských církví Orientu. Cestoval ale i po Evropě, navštívil třeba Rusko, Polsko, Maďarsko, Franci, Británii, znovu se vracel do Orientu. Vášnivě fotil, jeho odkaz čítá přes 5000 fotek.

I kdybyste nechtěli navštívit zámek, je rozhodně škoda neprohlédnout si alespoň jeho exteriér včetně zahrad. I údolí říčky Müglitz je velmi romantické. Raritou jsou stáje v pátém poschodí, pod nimi sklepy. Stavělo se odshora dolů.

Česko-saské sbírání

Mimořádná výstava Princ v Orientu je součástí přeshraničního projektu Šlechtické poklady - Radost ze sbírání v Sasku a Čechách podporovaného EU. Děčínský a weesensteinský zámek se v jeho rámci věnují zpřístupňování, zkoumání a udržování svých historických sbírek.

Výstava trvá do 3. října 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám