Hlavní obsah

Na Radnicku uctili památku obětí tragédie v dole Ferdinand

Novinky, Jaroslav Kreisinger

V neděli 23. dubna si připomněli obyvatelé obcí Chomle a Vejvanov se širokou veřejností obrovskou tragédii, která se odehrála před 80 lety. V dole Ferdinand přišlo o život 14 horníků.

Foto: Jaroslav Kreisinger

Hudební sbor zazpíval hornické písně

Článek

Vzpomínkový akt u památníku, který se nachází mezi zmiňovanými obcemi začal ve 14 hodin hudebním vystoupením sboru, který zazpíval hornické písně.

Hned poté pokračoval úvodními slovy starostů Chomle a Vejvanova Jiřího Mareše a Luboše Špilara.

Geolog Martin Lang objasnil příčinu důlní katastrofy. Dne 24. dubna 1937 kolem půl jedenácté hodiny dopolední byl zpozorován silný proud vzduchu a během dvou minut přiběhli někteří horníci se zprávou, že se voda provalila ze slepého vedlejšího dolu do pracovních míst a valí se celou chodbou. Voda zakrátko zatopila důl do výše 20 metrů. Při trágédii přišlo o život 14 horníků.

Závěrem vzpomínky položili hosté květiny k památníku, u kterého stála čestná stráž.

Poté se přítomní přemístili do kostela svaté Markéty v Chomli, kde pokračoval program výstavou dobových fotografií a dokumentů, kterou připravil a slovem provázel Tomáš Makaj.

Na místním hřbitově představitelé obcí společně s rodinnými příslušníky položili květiny na hroby obětí důlní katastrofy.

Reklama

Výběr článků

Načítám