Hlavní obsah

Na prostranství U Zvonu vyrostla divadelní scéna pod širým nebem

Novinky, Alena Lochmannová

O víkendu se začala stavět divadelní scéna pro letošní 9. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. V průběhu července se tu odehraje premiéra a deset představení letošní novinky Don Quijote s hercem Kamilem Halbichem v hlavní roli.

Foto: Divadelní léto pod plzeňským nebem

Premiéra Dona Quijota se odehraje 2. 7. a po ní bude následovat 10 repríz.

Článek

Připraveno je i sedm repríz loňské, velmi úspěšné komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes! s Pavlem Baťkem jako Sherlockem Holmesem. V rámci vedlejšího programu zahájí festival už 29. června Improzápas mezi Plzní a Prahou, který Divadelní léto chystá ve spolupráci s centrem Johan.

Divadelní léto pod plzeňským nebem pořádá PaNaMo ve spolupráci se Západočeskou galerií v Plzni, festival podporuje Město Plzeň, Plzeňský kraj a společnost Plzeň 2015.

Divadelní léto je největším open air divadelním festivalem v Plzeňském kraji, v posledních letech se jeho návštěvnost ustálila na 8000 diváků. Festival každoročně zasazuje do kulis historického centra Plzně vlastní originální inscenaci.

Jeviště s hledištěm pro 400 diváků vyrůstá poprvé na prostranství U Zvonu. Premiéra Dona Quijota se tu odehraje 2. července a po ní bude následovat 10 repríz.

„Donkichotství je v každém z nás, a tak se náš příběh může odehrát komukoli, kdykoli a kdekoli. Proto je také scéna spíše abstraktní než historická. K literární předloze se nicméně hrdě hlásíme, a tak nám písečná pláň U Zvonu připomíná španělskou vyprahlou step,” uvedl umělecký ředitel Divadelního léta, režisér inscenace Vilém Dubnička.

V inscenaci Don Quijote došlo ke změně v hereckém obsazení – Jana Zenáhlíková má problémy s hlasivkami, vystřídala ji proto Kristýna Bábková.

V rámci vedlejšího programu se Divadelní léto snaží představovat divákům nové typy jevištního umění, které nejsou tak často k vidění na venkovní scéně. Festival letos zahájí už 29. června Improzápas: Plzeň vs. Praha, ve kterém se pod dohledem nekompromisního rozhodčího Martina Vasquéze utkají týmy Plzeň - Improstor a Praha - KOPR a hosté.

„Improzápas je malinko o sportu, ale především o divadle. Dva týmy se navzájem utkávají v hraných, zpívaných i vyprávěných improvizacích na divácká témata. Cílem, ač to tak na první pohled může vypadat, není zničit protivníka, ale společně vytvářet kvalitní improvizaci, mít radost ze hry a komunikace mezi herci a diváky,” říká Martina Šimánková, Dramacentrum Johan.

Formát zápasu v divadelní improvizaci byl k nám přivezen z Francie. Je inspirován pravidly hokejového zápasu. Průvodcem je konferenciér a vše řídí nekompromisní rozhodčí, který uděluje fauly. O tom, který tým zvítězí a o čem se bude hrát, rozhodují sami diváci. Nic není předem připravené. Příběhy, které vznikají na místě, a hráči, kteří  se musí popasovat s tématy i neobvyklými situacemi, to vše je jedno velké dobrodružství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám