Hlavní obsah

Na prostějovském náměstí hoří svíčky za Václava Havla

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějovské hlavní náměstí T. G. Masaryka se v neděli 18. prosince změnilo v poutní místo. Místní sem přišli uctít památku prezidenta Václava Havla. Tiše zazpívanou hymnou a desítkami planoucích svíček vzdali hold jednomu z velkých Čechů.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Hořely zde i dvě speciální svíce, první byla poklonou Havlově odvaze. Druhá připomínkou, že demokracii musíme střežit.  U sochy T. G. Masaryka je položen věnec věnovaný všemi  lidmi, kteří si prezidenta váží. Na trikoloře je napsáno Havlovo motto - Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. 

Mezi těmi, kdo se památce Václava Havla přišli poklonit, jsou i lidé, kteří ho měli možnost poznat osobně. "Byl to výjimečný člověk. S ním odchází jedna éra," nechal se slyšet bývalý policista, který působil několik let jako Havlova ochranka.

Prostějované svůj hold Václavu Havlovi vyjadřují i na nejrůznějších diskuzích. "Havlíčku, Havle. Pro mě jako mladého člověka jsi byl vzorem všeobjímající naděje, pravé lidské slušnosti a čistoty duše. Pro mého otce v dobách před dvaceti a více lety jedním z mála lidí, kterému věřil a ke kterému se v myšlenkách obracel jako živoucímu symbolu víry ve změnu společenské ideologie. Ovlivnil jsi nás oba a zůstaneš v našich srdcích navždy. Sbohem," napsal na diskuzi prostějovského deníku čtenář Eliot. 

Obyvatelé Olomouckého kraje mohou od pondělí připojit svůj podpis, případně jakoukoliv vzpomínku či vyznání, do kondolenční knihy věnované úmrtí Václava Havla. Olomoucký kraj knihu umístil do foyeru své hlavní budovy v Olomouci. Dokument bude později poskytnut rodině posledního československého a prvního českého prezidenta. Jako první se do knihy podepsal hejtman Martin Tesařík, který  za všechny obyvatele kraje vyjádřil soustrast blízkým Václava Havla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám