Hlavní obsah

Na Pražském hradě slavnostně zahájí turistickou sezónu oslavou 700. výročí narození Karla IV.

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatým programem s tematikou života z doby Karla IV. se otevřou nejvýznamnější návštěvnické objekty na Pražském hradě v neděli 3. dubna při příležitosti zahájení letní turistické sezóny 2016. Návštěvníci uvidí Zlatou uličku, Svatovítskou katedrálu, Starý královský palác nebo Baziliku sv. Jiří.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Při příležitosti zahájení letní sezóny na Pražském hradě budou v neděli 3. dubna volně otevřeny nejvýznamnější objekty. Návštěvníci budou moci navštívit Zlatou uličku s věží Daliborkou; interiéry katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha; Starý královský palác s Vladislavským sálem; Baziliku sv. Jiří a Rožmberský palác.

Slavnostní zahájení s průvodem

V 10 hodin se symbolicky otevře brána prvního nádvoří a návštěvníky pozdraví významné historické osobnosti: Jan Lucemburský, Karel IV., Eliška Přemyslovna, Blanka z Valois, Anna Falcká, Eliška Pomořanská, Anna Svídnická, Petr Parléř a Arnošt z Pardubic. 

Zdravice si mohou lidé vyslechnout ještě jednou na III. nádvoří - v 10.20 hodin; v 12.30 hodin a ve 14.30 hodin.

Poté vystoupí hudba Hradní stráže, skupina historických  tanců Ambrozia, pěvecké sbory Besharmonie a Pueri Gaudentes, hudební skupina Krleš, skupina historického šermu Kadeti a kejklíři Wagabunds Collective (od 11 do 16 hodin). Celý den se můžete občerstvit na Svatojiřském náměstí.

Bohatým programem s tematikou života a doby Otce vlasti bude na Pražském hradě zahájena také doba oslav 700. výročí narození krále českého a císaře římského Karla IV.

V rámci těchto oslav Správa Pražského hradu pořádá několik výstavních projektů s doprovodným programem (od 13. května do 28. září).

U příležitosti oslav 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. budou ve Vladislavském sále na patnáct dnů mimořádně vystaveny české korunovační klenoty.

V expozici Žezlo a koruna bude vůbec poprvé v novodobé historii poukázáno na původní složení královských insignií z doby Karla IV. 

V Jízdárně návštěvníci uvidí zjednodušenou rekonstrukci vnitřního a vnějšího triforia katedrály sv. Víta. Triforia, památkově nejchráněnější a nepřístupná místa chrámu, zdobí sochařská výzdoba ze 14. století. Součástí expozice Koruna království budou i pohřební roucha českých králů.

Katedrálu představí expozice Koruna matky měst, kde návštěvníci najdou mnoho dosud nepublikovaných fotografií, které byly pořízeny během dostavby chrámu v 19. a 20. století. 

Expozice Koruna bez krále návštěvníky zavede do novodobé historie a představí příběh korunovačních klenotů ve 20. století. Výstava bude nainstalována v Románském podlaží, kde byly klenoty během 2. světové války zazděny.

Výstava nazvaná Koruna na dlani představí nejslavnější minci - Pražský groš. Přiblíží těžbu zlata a představí významné "trezorové poklady".

Expozice Architektura pro korunu určená pro dětské návštěvníky je pojata jako procházka po gotickém městě.

Po stopách Karla IV. se vydají návštěvníci v rámci tzv. Karlova okruhu. Během prohlídky 29 míst v areálu se návštěvníci dovědí o stavebních a uměleckých počinech, kterými Karel IV. významně zasáhl do své doby.

Kromě výstavních projektů se uskuteční, letos již podruhé, představení rytířského života v době Karla IV. (Velké rytířské slavnosti: 9. a 10. července)

Reklama

Výběr článků

Načítám