Hlavní obsah

Na poradenské Zelené lince radí onkologickým pacientům Peter Bednarčík

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peter Bednarčík je autorem a spoluautorem více než dvou set publikací, přednášek, výzkumných zpráv, učebních textů, monografií a expertiz. Zabývá se využitím doplňků stravy jako podpůrné léčby u závažných zdravotních postižení.

Foto: archiv MUDr. Bednarčíka

MUDr. Bednarčík se zabývá využitím doplňků stravy jako podpůrné léčby u závažných zdravotních postižení.

Článek

Pane doktore, jste jedním z lékařů, kteří na Zelené lince radí pacientům. S jakými problémy se vám nejčastěji svěřují?

Dotazy jsou většinou směřovány k podpůrné léčbě nádorově nemocných ve všech stádiích onemocnění.

Jste na lince spíš lékař nebo psycholog?

Každý lékař musí přistupovat k pacientovi či klientovi tak, aby jej podpořil po všech stránkách. Dát mu představu o tom, co přinese chirurgická a onkologická péče a co může pacient sám pro sebe udělat v rámci podpůrné léčby a to nejen v období probíhající léčby, ale také v následné době několika let, kdy může aktivní přístup pacienta významně snížit riziko recidivy onemocnění.

Jaká je vaše nejčastější rada pacientům s diagnózou rakovina?

Aby využili možnost konzultací a podpůrné léčby okamžitě po vyslovení podezření na nádorové onemocnění a neodkládali to až po proběhlé etapě onkologické léčby. Má to řadu důvodů a nejlépe je to probrat při osobní konzultaci.

V jakém rozsahu nabízí Zelená linka konzultaci a péči?

Konzultací péče nekončí, pokud pacient využívá možnost doplňkové léčby aktivními fosfolipidy, pečuji o něj během celé onkologické léčby a následně minimálně dva roky, tedy po dobu, kdy je největší riziko recidivy onemocnění. Ale většinou je to pět i více let, kdy v určitých intervalech nebo v situacích, kdy může dojít k oslabení pacienta se zaměřujeme na celkové posílení obranyschopnosti a udržení dobrého zdraví.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám