Hlavní obsah

Na plzeňském krajském úřadě se setkali ředitelé folklorních festivalů

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Krajském úřadě Plzeňského kraje se ve středu 4. června debatovalo o folkloru, o možnostech jeho finanční podpory i o tom, co letos nabídnou folklorní festivaly konané v Plzeňském kraji.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

O jednotlivých folklorních festivalech pohovořili jejich předsedové.

Článek

Pozvání na setkání s hejtmanem Václavem Šlajsem, jeho náměstkem Jiřím Stručkem a radním Jaroslavem Šobrem přijal předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica a ředitelé folklorních festivalů. Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs jim před festivalovou sezónou poděkoval za udržování kulturního odkazu předků.

„Folklor nejen přináší radost, ale také vytváří vztah k regionu, odkud pocházíme, a pěstuje hrdost na náš kraj. Chci proto poděkovat za vaši dosavadní práci v této oblasti a popřát vám hodně úspěchů," řekl během slavnostního odpoledne hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, který připustil, že na živou kulturu často zbývá méně finančních prostředků, než by si sám přál.

Z úst všech ředitelů folklorních festivalů i přesto zaznělo poděkování představitelům Plzeňského kraje za podporu. Ta pramení z několika dotačních titulů. V celkovém objemu putují na pořádání festivalů a akcí podobného druhu v Plzni i venkovských oblastech kraje milióny korun.

„Začíná se blýskat na lepší časy, proto věřím, že i do veřejných rozpočtů se dostane více peněz a bude možnost přilepšit třeba i organizacím podporujícím folklor,” okomentoval situaci Václav Šlajs.

O jednotlivých folklorních festivalech pohovořili jejich předsedové. Pošumavský věneček, jehož už 78. ročník se konal letos v únoru a který má mezi festivaly Plzeňského kraje nejdelší tradici, představil jeho ředitel Václav Kupilík, který je současně předsedou Sdružení rodáků a přátel Chodska a Pošumaví – Psohlavci v Praze, které akci pořádá.

Michaela Vondráčková, ředitelka Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň, přiblížila program letošního ročníku, během něhož se představí mimo jiné soubory ze Slovenska, Polska, Makedonie, Indonésie či Gruzie. Festival se koná od 11. do 15. června a scény budou nejen v Plzni, ale také v Konstantinových Lázních a v obcích Vrčeň a Dýšina. V Dýšině, jejíž starosta Jaroslav Štilip také přijal pozvání na krajský úřad, bude program probíhat v neděli 15. června.

O tom, co letos nabídne Mezinárodní folklorní festival Klatovy, promluvila organizační ředitelka Denisa Valentová. Festival se koná vždy druhý červencový víkend a je spojen s klatovskou poutí. Letos se od 10. do 13. července folklorní soubory z Česka i ze zahraničí sjedou do Klatov už po jednadvacáté, aby znovu potěšily písněmi a tanci všechny příznivce folkloru.

„Tento rok vystoupí soubor z Kostariky, Tchaj-wanu, Toga, Ruska, Polska a ze Slovenska a tři soubory z České republiky,” shrnula Denisa Valentová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám