Hlavní obsah

Na perutích snů s černobílými fotografiemi Roberta Rohála

Novinky, Dana Ehlová

Průřez tvorbou z posledních dvou let nabídne na své výstavě v pražském Klubu 21 fotograf Robert Rohál, který se už několik let snaží propagovat černobílou fotografii.

Foto: Robert Rohál

Z kolekce Andělé kolem nás

Článek

Vernisáž proběhne v sobotu 16. června od 17 hodin, výstavu zahájí Luboš Kubáček. V roli zpívajícího hosta se během slavnostního zahájení výstavy představí skladatel a zpěvák, ale také malíř a spisovatel Richard Pachman.

Robert Rohál, rodák z Holešova na Kroměřížsku, který působí jako redaktor a fotograf regionálních novin, vystaví v Klubu 21 nejen ukázky z posledních tří kolekcí ANDĚLÉ KOLEM NÁS, MARLENE a KOMTESA, ale i volnou tvorbu. Výstava nese název NA PERUTÍCH SNŮ.

„Vystavuji v Praze už potřetí, ale až letošní výstavu jsem pojal jako takovou malou retrospektivu - a proto jsem zařadil podle mého soudu to nejzajímavější, co jsem doposud udělal a co by se snad do interiéru Klubu 21 hodilo. Jsou tu tedy andělé, k nimž mě inspirovali lidé, co mi kdy v životě pomohli, je tu Marlene, ke které mne inspirovala slavná diva Marlene Dietrich, a nechybí ani něco málo z romanticky pojaté kolekce Komtesa, kterou můžete vidět na zámku Doudleby nad Orlicí," uvedl Robert Rohál, který na svou pražskou výstavu zařadil rovněž ukázku ze své připravované kolekce inspirované slavnou Nezvalovou Manon.

Své černobílé fotografie, na nichž stylizuje modely do nejrůznějších rolí, vystavuje Robert Rohál od roku 2005. Zatímco v minulých letech se představoval většinou na kolektivních výstavách, sólově a prakticky do celé republiky se rozjel až loni, kdy měl dvanáct doslova „putovních“ výstav – mimochodem také na hradě Křivoklát nebo v Národním muzeu fotografie v Jindřichově Hradci. 

„Je fakt, že loni toho bylo až moc, a tak jsem si řekl, že letos uberu - ale nějak se to nepovedlo. Už na jaře jsem měl výstavu nejen doma v Holešově, ale také v Třebíči a v galerii Kruh, která sídlí na zámku Rájec nad Svitavou. Zdaleka to však není všechno. Už od 12. května do konce září běží vzpomínaná výstava Komtesa na zámku Doudleby nad Orlicí a na podzim bych měl vystavovat v Kroměříži a Dobrušce. Přes léto budu mít tedy volno, a to bych rád dokončil kolekci Manon a pak ještě další cyklus, který chci uvést na jaře příštího roku ve foyeru Městského divadla ve Zlíně. Ale nerad bych zapomněl na jméno Hana Palečková, což je jedna zajímavá paní z Holešova, která se mnou letos už párkrát vystavovala. Vyrábí a vystavuje nádherné, originální skleněné šperky, což se k mým fotkám náramně hodí,“ dodal Robert Rohál.

Reklama

Výběr článků

Načítám