Hlavní obsah

Na památkách probíhá generální úklid, na Sychrov a do Betléma v Hlinsku se už může

Novinky, Vratislav Konečný

Vygruntovat pořádně velký hrad či zámek není nic snadného. Přes návštěvní sezónu se sem zanese hodně nečistot. Vystavené exempláře se musejí zase tvářit starožitně nově, šťouravý návštěvník dokáže odhalit i drobnosti, a to poté kazí dojem z prohlídky.

Foto: archiv NPÚ, pracoviště Sychrov

Roubenky Betléma v Hlinsku

Článek

Nesmí zůstat ani pavučina

V objektech se netopí, úklid probíhá ve značně studeném prostředí a není to žádná lahůdka... Lézt po štaflích, žebřících, sundávat z lustrů ozdobná cingrlátka, voskovat parkety, cídit mosaz či luxovat běhouny. Zažil jsem to v mládí na náchodském zámku. Neuklízejí se jen návštěvnické trasy, pigluje se i zázemí, někde třeba probíhají i rekonstrukce.

K úklidu patří i inventarizace, v mobiliářích jsou desítky tisíc položek.

A plánuje se, čím přilákat návštěvníka v nadcházející sezóně. Od výstav, květinových aranžmá v expozicích, po propagaci, tištěnou nebo elektronickou, smlouvají se vystoupení různých divadelních  či historických skupin, spolupracuje se s cestovkami, přemýšlí se o průvodcích, kolik jich najmout, jak je motivovat.

Zámek či hrad nikdy nespí, kastelán si šunky neválí, to by přišel na buben.

Času je stále málo

„Někdy mám pocit, že mimo sezónu je práce více, než když naše památky otevřeme. Kasteláni chtějí mít objekt vyšperkovaný, naklizený, připravený pro návštěvníky - a když potom plánuji poradu, je těžké najít termín. Kromě výše citovaného také probíhají různá školení, ale i výběrová řízení, jednání,” uvedl PhDr. Miloš Kadlec, ředitel NPÚ, ÚPS na Sychrově, v jehož dikci je celkem 18 památek v kraji Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém.

„Na druhou stranu je toto období jediné, kdy zaměstnanci hradů a zámků mají běžný pracovní týden s volnými víkendy, tedy až na ostrahy objektů. Ve chvíli, kdy nastane sezóna, je na většině objektů zavíracím dnem pouze pondělí a zaměstnanci si mezi sebou domlouvají služby tak, jak je to obvyklé v profesích, kde je potřeba zajistit nepřetržitý provoz,” dodal.

Za Rohany i za tkalci

Do sezóny zbývá něco přes měsíc, přesto některé objekty mají otevřeno. Na Liberecku je to celoročně otevřený zámek Sychrov. Otevřeno je zde i v pondělí, a to od 10 do 14 hodin, kdy prohlídky pro jednotlivce vycházejí v 10.30, 11.30, 13 a ve 14 hodin.

V nabídce je základní trasa, která připomíná dobu knížete Kamila z Rohanu, k dispozici je také Klenotnice, trezorová místnost s plastikami z drahých kovů a kamenů turnovského rodáka Františka Khynla. Fungují zde obchůdky i restaurační zařízení.

Velmi vyhledávaný je Betlém v Hlinsku. Vybavení roubenek připomíná život a práci původních betlémských obyvatel. Uvidíte dílny ševce, hračkáře nebo domáckého tkalce, v další chaloupce je zážitkem sledování skutečného tkalce, který se věnuje tkaní tzv. žinilkových šál.

Unikátní je expozice masopustních masek a obchůzek z Hlinecka, jež jsou na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Pro děti je zde připravena i malá herna s možností vyrobit si drobnost na památku. Betlém najdete poblíž centra Hlinska, otevřeno je mimo pondělí denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám