Hlavní obsah

Na návštěvě u Karla Čapka ve Staré Huti

Novinky, Klára Beščecová

Strž je usedlost nedaleko Staré Huti u Dobříše, kterou jako své letní sídlo využíval náš významný spisovatel, dramatik, novinář a myslitel Karel Čapek. V dnešní době slouží celý areál Strži jako jeho památník, v němž je umístěno několik expozic.

Foto: Klára Beščecová

Památník Karla Čapka

Článek

Výstava je plná zajímavých exponátů, které návštěvníkům dovolí nahlédnout do soukromí Karla Čapka. Můžete si zde na vlastní oči prohlédnout Čapkovo vysvědčení ze základní školy, jeho osobní korespondenci s Thomasem Mannem, rukopisy některých děl nebo dokonce celou jeho pracovnu.

Památník se nachází v empírovém domě z 19. století, který Karel Čapek a jeho manželka Olga dostali v roce 1935 jako svatební dar. Právě na tomto místě pak trávili společný čas, scházeli se zde se svými dlouholetými přáteli a Čapek ve Strži také tvořil. Napsal tady řadu svých děl, mimo jiné Válku s mloky, Matku nebo Bílou nemoc.

Nyní jsou v areálu Strže k vidění celkem tři expozice. Hlavní výstava je zaměřena na život a dílo Karla Čapka. Zbylé dvě expozice jsou věnovány jeho manželce, herečce a spisovatelce Olze Scheinpflugové a Čapkovu příteli, novináři a spisovateli Ferdinandu Peroutkovi.

Dům je navíc obklopen překrásnou přírodou. Velmi blízko je rybník Strž, les a značená Čapkova stezka, kterou se po prohlídce můžete vydat na příjemnou procházku po okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám