Hlavní obsah

Na nádvoří zámku v Bílovci objevili původní historickou dlažbu

Novinky, Lenka Hatlapatková

Na nádvoří zámku v Bílovci archeologové postupně odkrývají původní historickou štětovou dlažbu pocházející pravděpodobně z 18. století.

Foto: Archiv města Bílovce

Zámecká dlažba

Článek

Nalezena byla například u vchodu pro služebnictvo i v průjezdu, jímž jezdily kočáry.

„Podařilo se odkrýt mnohem více dlažby, než jsme původně očekávali,“ konstatuje kastelán Eduard Valeš a dodává, že nově objevenou dlažbu mohou spatřit i návštěvníci zámku při prohlídkách. Probíhající rekonstrukce nádvoří v hodnotě 7,6 miliónu korun ani rekonstrukce zámecké fasády v hodnotě 860 tisíc korun totiž chod zámku neomezily.

Návštěvníky tu čeká expozice s nábytkem z počátku 20. století, tzv. altdeutsch, zámecká kaple sv. Hyacinta i muzeum rodiny Sedlnitzkých z Choltic s nově instalovaným apartmánem poslední šlechtické majitelky zámku. Novinkou je výstava prací ostravského heraldika a fotografa Vítězslava Lazeckého, autora erbu Sedlnitzkých nad vstupním schodištěm zámku.

Součástí prohlídky jsou také expozice Lov a myslivost v proměnách doby, historické retro hračky bíloveckého sběratele Zbyňka Havláta i hasičské minimuzeum s historickou hasičskou stříkačkou z druhé poloviny 19. století. Děti určitě osloví dětská zbrojnice.

Další informace na www.zamekbilovec.estranky.cz, nebo www.facebook.com/Zamekbilovec.

Reklama

Výběr článků

Načítám