Hlavní obsah

Na nádraží Praha-Bubny bude vlak Lustig

Novinky, Petr Mráček

Lustigova světově proslulá novela Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou bude hrána herci z Divadla Pod Palmovkou na vlakovém nádraží Praha-Bubny.

Foto: Petr Mráček

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Divadlo Pod Palmovkou

Článek

Hrdinkou příběhu Modlitby pro Kateřinu Horovitzovou je mladá židovská dívka Kateřina, které se krátce po příjezdu do osvětimského koncentračního tábora podaří dostat do společnosti několika pohádkově bohatých židovských miliónářů s americkým občanstvím, kteří byli nacisty zajati v roce 1943 v Itálii. Skupině miliónářů je jako průvodce přidělen důstojník Bedřich Brenske, který se svěřenými zajatci manipuluje mimořádně rafinovanou metodou hraničící s psychologickým terorem. Někteří začínají tušit, že se svobody nedočkají a že jde o podvod. 

Příběh, který napsal Arnošt Lustig, se dostává opět po roce, kdy měl premiéru v nastudování Divadla Pod Palmovkou, na vlakové nádraží Praha-Bubny, kde se bude hrát od 2. září do 10. září. A to v rámci festivalu židovské kultury Devět bran. Začátky představení jsou ve 20. hodin. Vstupné se neplatí. Představení jsou hrána zdarma.

Hlavní postavu v tomto představení, židovského obchodníka Hermana Cohena - mluvčího celé skupiny zajatých židů, hraje Dušan Sitek. Herec svojí rolí žije a je přesvědčivý od začátku až do úplného, tragického závěru. V loňském roce se představení hrála v Čechách a na Moravě, ale také přímo v Osvětimi. Letos se hrálo na Slovensku.

Hraje se vždy na vlakových nádražích a jevištěm je vagón. V něm se odehrává i část hrůzného příběhu z II. světové války. Proto na vás představení působí přesvědčivě. Chvílemi máte pocit, jako byste byli vtaženi do děje a příběh prožívali se všemi postavami. Bedřicha Brenskeho hraje Radek Zima, Kateřinu Horovitzovou Anna Stropnická nebo Denisa Pfauserová j.h.

Slavné dílo se dočkalo i televizního zpracování. Televizní film režiséra Antonína Moskalyka z roku 1965 získal Cenu mezinárodní kritiky na festivalu Prix Italia a Hlavní cenu na festivalu v Monte Carlu a v hlavních rolích jsme mohli vidět Jiřího Adamíru, Martina Růžka a Lenku Fišerovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám