Hlavní obsah

Na Moritzburg se jezdí za Popelkou a parohy

Novinky, Vratislav Konečný

Legendární pohádka o Popelce v československo-německé koprodukci se částečně natáčela na vodním zámku Moritzburgu u Dráždaň. Nechybělo mnoho a kurfirst August Silný dosáhl toho, že část objektu byla z porcelánu. Zámek je kvůli pohádce téměř poutním místem.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Honosné sídlo mělo být z porcelánu

Zámek, na kterém dělala Popelka princi ze života svou tajemností peklo, nechal postavit vévoda Moritz. Za pěkného počasí se tu valí z autobusů turisti jako při výprodejových akcích.

Původně sloužil jako lovecký zámeček, okolní lesy byly plné vysoké zvěře. Saští kurfiřšti byli vášnivými vybíječi zvěře, dnes je tu jedna z nejpozoruhodnějších sbírek loveckých trofejí. Jsou tu prý největší parohy v Evropě, zábava pro mnohé návštěvníky.

Nynější čtyřvěžový barokní zámek v okrové a bílé barvě stojí na ostrově obklopen uměle založenými rybníky. Přestavěl ho v roce 1723 architekt Poppelman, jenž vyprojektoval drážďanský Zwinger, pro Augusta Silného. Inteligentní vladař a politik vedl velmi rozmařilý život a  nádhera a okázalost byly jeho celoživotní vášní. Taky na to měl, než položil Sasko na buben.

Zcela podlehl kráse porcelánu a v Míšni nechal 1710 založit první keramickou manufakturu. Jeho snem bylo, aby horní patra Moritzburgu byla z porcelánu. Bohudík musel od této myšlenky upustit. Ale možná bychom se dočkali pozoruhodného díla.

Poutní místo Aschenbrődel

Pohádka o Popelce, kterou tu v letech 1972/73 točil režisér Václav Vorlíček, učinila ze zámku poutní místo. Němci tvrdí, že pohádka je víc jejich, že je u nich populárnější než v Čechách. Popelka v jejich podání zní Aschenbrődel.

Schodiště, kde princezna ztratila střevíček, je jedním z nejfocenějších objektů. U pokladny si můžete koupit pár suvenýrů z pohádky, třeba hrníček s Libuškou Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem.

Nádherná je procházka kolem rybníku, za každého počasí, listí šuští pod nohama, zámek se odráží v hladině. Když je zima, pouliční prodavači vás dokáží zahřát svřákem. Z Moritzbugu to není daleko do Radebeulu za dalšími filmovými hrdiny - Vinnetouem a Old Shatterhandem. Ve městečku je Muzeum Karla Maye.  

Reklama

Výběr článků

Načítám