Hlavní obsah

Na Mohylu míru dojede Mikuláš na koni

Novinky, Žaneta Živělová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na okraji Brna, ve Dvorskách, se v sobotu 3. prosince v 11 hodin uskuteční již třetí ročník Mikulášské vyjížďky na Mohylu míru na koních.

Foto: Žaneta Živělová

před Mohylou míru

Článek

"Většina koňáků pořádá na podzim Hubertovu jízdu, ale u nás neměla velký ohlas, tak jsme se rozhodli udělat vyjížďku v zimě, kdy většina lidí má více času a koně už nejsou připravovány do sportu," informoval pořadatel akce Milan Novák, který sám od mala jezdí dostihové koně v rodinné stáji pana Vymazala.

"První ročník nebyl ani moc plánovaný, prostě jsme se rozhodli, že pojedeme na Mohylu míru, a tak jsem oslovil i ostatní jezdce z vedlejší stáje. Nakonec nás bylo skoro třicet z různých měst i vesnic. Vyjížďka se všem líbila, tak jsme začali plánovat další ročník. Loni nám napadl dokonce i sníh," zavzpomínal Milan Novák.

Sraz je ráno kolem desáté hodiny, děvčata udělají prezentaci a rozdají dřevěné plakety se stužkou dělané speciálně pro tuto akci. V přestrojení za čerty jezdí mladí i starší. Nejmladší jezdkyni je 12 let a pojede na sedmnáctiletém poníkovi, nejstaršímu jezdci je přes šedesát.

Koně se seřadí a vyjedou vesnicí směrem na Tuřany, projedou okolo sokolnického rybníka a bažantnice, v dědině Kobylnice se seřadí do průvodu po dvou kvůli dopravě a na konci již stoupají do kopce k Mohyle míru.

Až všichni zúčastnění dorazí na místo, rozdá se mikulášská nadílka. Pro nejmladší je připraven čaj a sladkosti, pro ty starší grog, svařák a chleba se sádlem a cibulí. Vyjížďka je dlouhá kolem dvaceti kilometrů.

"Moje největší přání je, aby nás každým rokem přibývalo a ať se všichni vrátí ve zdraví domů," dodal Milan Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám