Hlavní obsah

Na Mníšku děti zjistí, jak se stát rytířem

Novinky, Marie Charvátová

V sobotu 6. července se na zámku v Mníšku pod Brdy koná zcela nová letní historická akce Časohled. Budete si připadat jako cestovatelé časem od středověku po první republiku. Děti se mohou naučit, jak se stát rytířem, zúčastnit se bitvy o hrad nebo fandit při turnajovém klání o přízeň královny.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

V sobotu od 10 do 18 hodin se můžete těšit na stánky a jarmarečníky, dobové vojenské tábory, vojáky a uniformy z různých historických období, ukázky zbraní, výstřel z děla, taneční a hudební vystoupení, funkční polní kuchyni a přípravu originálních pokrmů, populárně naučné přednášky, komentovanou výstavu v podkroví zámku věnované četnictvu a opevnění z let 1937 a 1938 nebo na prohlídky zámku.

Bohatý zábavný program je připraven především pro děti. Šermířská skupiny Artus Thor pozve diváky do 15. století a naučí děti základní pravidla rytířských ctností, poznat zbroj a zbraně rytíře, jak a k čemu se používají, předvedou rytířskou módu i boj v turnajovém klání. Pozvednou i děti zbraň na obranu slabších, království, víry nebo dámy svého srdce?

A jestlipak se nebojí zúčastnit se přímého dobývání hradu? Pod vedením zkušených rytířů ze skupiny historického šermu Lepus se zapojí do papírové bitvy a rozděleny na hlavní voj a postranní křídla se pokusí prolomit hradní bránu hájenou hrstkou odbojných obránců.

Nenechte si ujít ani skupinu Alotrium a její akční středověký turnaj o přízeň královny nebo taneční skupinu Althea, která vás přivítá na prvorepublikové plovárně, či speciální prohlídky zámku pro rodiny s dětmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám