Hlavní obsah

Na Lundárku se pytlačilo o sto šest

Novinky, Petr Pokorný

Na rybníku Lundárek v Nákří na Českobudějovicku si to v sobotu 7. září mezi sebou rozdali pytláci z celého okolí. Nikoli tajně, ale zcela veřejně. Nehrozil jim totiž žádný trest. Ti nejlepší získali dokonce titul a odměnu.

Foto: Petr Pokorný

Pytlačení na Lundárku.

Článek

Čtvrtý ročník „pytlačení“ u Lundárku, které uspořádala obec s podporou Skupiny ČEZ v rámci programu letošního Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, ovlivnilo podobně jako loni nepříznivé počasí. Pršelo a sobota byla zřejmě nejchladnějším dnem letošního léta. Přesto se ho zúčastnilo celkem čtyřiatřicet lovců, o devět víc než loni. Dvanáct dětí a dvaadvacet dospělých.

„U zrodu této akce stál můj předchůdce Pavel Božovský a temelínská elektrárna ji od začátku pravidelně podporuje. Přestože jde o nízkonákladovou obecní aktivitu, nám to samozřejmě usnadňuje její organizační a finanční zajištění. Soutěž má od začátku vynikající ohlas, proto v ní budeme i nadále pokračovat,“ konstatoval starosta Nákří Miloslav Jodl.

Kdo se domnívá, že pytlačení nemá žádná pravidla, snad vyjma jediného, tedy nenechat se chytit, má určitě pravdu. V Nákří ovšem byly mantinely sobotního „pytlačení“ velmi přesně nastavené. Přísně zakázáno bylo veškeré komerční rybářské náčiní s výjimkou vlasce, háčku, olůvka a podběráku, ovšem nejlépe domácí výroby.

Bývalému starostovi Pavlu Božovskému tak stačil klacek a kus pytle od brambor. Ani ten ale nebyl příliš potřeba. Jeho jediným úlovkem byl třiadvacet centimetrů dlouhý karas. I ten ale stačil v konečném účtování na celkové dělené páté místo. „Ani moc neprší. Je to skvělé a moc si to užívám. Poprvé konečně v roli účastníka, nikoli organizátora,“ pochvaloval si Božovský.

„Pytláci“ lovili, na ohništi se pekly kapří řízky z ryb nakoupených u rybářů z Třeboně a rozlévaly teplé i studené nápoje. Výbornou atmosféru v diváckém „kotli“ nezkazilo ani už zmíněné nepříznivé počasí. A dorazili i skalní fanoušci této akce. „Poprvé jsem tu byl loni. Je to tu úžasné, báječná atmosféra a příjemní lidé. Proto jsem se přijel znovu podívat a načerpat trochu pohody,“ uvedl například Karel Berger z Českých Budějovic.

Podporu soutěže Pytlák roku ze strany ČEZ vysvětlil vedoucí útvaru jaderné komunikace skupiny ČEZ Petr Šuleř. „Oranžový rok mimo jiné o nápadech a toto je ukázkový příklad akce, která spojuje tak trochu dobrodružství, pobyt v přírodě, jihočeskou pytláckou tradici a zábavu pro všechny generace,“ řekl.

V Nákří se lovilo podle pravidla „Chyť a pusť“, takže obec o své ryby nepřišla. O vítězi rozhodoval součet délek ulovených ryb.

Titul Pytlák roku mezi dospělými získal za úlovek o celkové délce 112 centimetrů Richard Šílený. Za ním se umístil s 95 centimetry Vlasta Dolejšek a s 69 centimetry Stanislav Samohejl. Třetím mezi dětmi byl Lukáš Dvořák (40 cm) za druhým Markem Vaňkem, kterému však k dosažení shodných 40 centimetrů stačil jediný kapr. Dětským Pytlákem roku byl vyhlášen čtyřletý Tadeáš Komzák s úlovkem 45 centimetrů ryb.

Další ceny získaly děti za nejlepší pytlácký outfit. První místo v této zvláštní kategorii získal za svůj originální oděv Ámos Hajdůšek před Sofií Dvořákovou a Janem Čížkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám