Hlavní obsah

Na Lipně se pod lidmi opět lámal led, tentokrát v rámci cvičení

Novinky, Adéla Černá

V sobotu 22. února se do Dolní Vltavice na Lipensku sjeli záchranáři z celé ČR, aby si společně se zahraničními kolegy vyměňovali zkušenosti při nácviku záchrany lidského života na ledové ploše. Seminář každoročně pořádá Místní skupina Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Český Krumlov.

Foto: Martin Kopačka

Účastníci semináře před základnou VZS ČČK v Dolní Vltavici.

Článek

Praktického nácviku se zúčastnili profesionální a dobrovolní hasiči z ČR a Polska, vodní záchranáři z ČR, Polska a Rakouska, členové Českého červeného kříže, dobrovolní záchranáři z jednotlivých záchranných skupin z celé České republiky, studenti Jihočeské univerzity a Univerzity Palackého v Olomouci. Seminář byl otevřen i široké veřejnosti.

V průběhu semináře se účastníci v teoretické části, která proběhla v dopoledních hodinách, seznámili s prací jednotlivých složek, problematikou hypotermie, zkušenostmi z praxe a také s typy suchých obleků a vybavení pro záchranu na ledové ploše.

Praktická prezentace různých technik záchrany na ledu pak navázala na dopolední teorii. Organizátoři každoročně zdůrazňují důležitost prevence, která by měla předcházet všem rizikovým aktivitám, např. ledovému jachtingu nebo snowkitingu, ale i jakémukoliv pohybu na ledové ploše, bruslení nevyjímaje.

Akce byla podpořena Vodní záchrannou službou Horního Rakouska, Lipenskou vodní záchrannou službou, obcí Černá v Pošumaví, Jihočeským krajem, generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru (GŘ HZS), Sborem dobrovolných hasičů Hořice na Šumavě a Černá v Pošumaví.

Akce se konala v Česko-rakouském výcvikovém centru a základně Vodní záchranné služby a v kongresovém sále hotelu Relax v Dolní Vltavici. Nestabilně zamrzlá plocha Lipenského jezera vytvořila dokonalé podmínky pro výše uvedenou aktivitu a důkladně prověřila dovednosti záchranářů.

Seminář byl uspořádán za finanční podpory programu Ministerstva obrany ČR.

Závěrečné zkoušky z praktické záchrany ze zamrzlé vodní hladiny zakončily v neděli 23. února několikatýdenní maratón kurzů Záchrany ze zamrzlé vodní plochy a přežití v zimních podmínkách pořádaný MS VZS ČČK Český Krumlov. Všichni studenti oboru Ochrana obyvatelstva Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci absolvovali úspěšně a dokázali tak, že po proškolení v problematice záchrany po prolomení ledové plochy mohou adekvátně poskytnout kvalitní první pomoc, což jim bude přínosem nejen v profesním, ale i osobním životě.

Kurz pro studenty oboru Ochrana obyvatelstva Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci byl uskutečněn za podpory Evropského sociálního fondu v ČR, MŠMT a OP Vzdělávání pro konkurence schopnost v rámci projektu Problémy bezpečnosti 21. století a ochrana obyvatelstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám