Hlavní obsah

Na Lipně poměřili své síly kiteboardisté z celé České republiky

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunný květnový víkend v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví byl ve znamení českého kiteboardového závodu. Přesto, že v první části dne to vypadalo, že sportovcům počasí větru příliš nedopřeje, v odpoledních hodinách pak sklízeli doslova větrné žně.

Foto: Adéla Černá

I tak vypadá břeh při kiteboardingových závodech.

Článek

Lipno slibuje vítr

Pro závody tohoto typu je vždy důležité mít ten správný vítr, proto se organizátoři jednoznačně rozhodli pro lokalitu lipenské přehrady, která slibuje pro kiteboarding výborné podmínky.

Přestože dopoledne se zdálo, že se doslova nepohne ani lísteček, v odpoledních hodinách již mohli pořadatelé naprosto bezpečně postavit trať pro závod.

Trať byla náročná

Jelikož se jednalo o klasický okruhový závod, musel každý účastník v rámci rozjížďky absolvovat celou vytyčenou trať. Přestože podmínky byly ideální, podařilo se jen několika závodníkům zajet trasu podle svých představ.

„Trať byla náročná, bylo nutné si dát pozor, abych bójky vymezující dráhu takzvaně nepodjel, přiznám se, že při první rozjížďce jsem se i trochu zapotil,” komentoval náročnost tratě německý kiter Helmut Scheismussen.

Jak to vypadá v praxi

Trať byla postavena podle mezinárodních standardů a splňovala ty nejpřísnější nároky na jezdce. Konstrukce tratě byla založena na principu UP and DOWN, kdy start a otočná bójka jsou vůči sobě v přímce proti větru. Tím se prověří schopnosti kitera ve všech možných kurzech jízdy vůči větru. Počínaje taktikou jízdy proti větru a konče dynamickou jízdou na zadoboční vítr, kdy hrozí riziko pádu ve vysoké rychlosti.

Na bronzové pozici v tomto náročném závodě tak skončil Petr Šedivý, druhou příčku pak obsadil Adam Čejka a pro zlato si nakonec dojel Jan Dio (oba Airush.cz).

Organizátoři byli spokojení

Zázemí pro takový podnik bylo ideální, počasí se povedlo a sešla se opravdu kvalitní skupina sportovců.

„Pro nás je takový závod vždy událostí. Jedinečná příležitost k tomu se potkat, vyměnit si nasbírané zkušenosti a doporučit si další lokality slibující vhodné podmínky pro kiteboarding,” vyjádřil se k závodu Martin Lafek, hlavní organizátor celého mítinku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám