Hlavní obsah

Na Liberecku se odevzdávají staré spotřebiče snáze než kdykoliv dřív

Novinky, Radka Patzáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoha obyvatelům Libereckého kraje se na konci loňského a začátku letošního roku zkrátila cesta, kterou musí absolvovat, aby mohli odevzdat staré elektro k ekologické recyklaci.

Foto: Radka Patzáková
Článek

Kolektivní systém pro sběr a recyklaci elektroodpadu ELEKTROWIN uzavřel v posledních týdnech smlouvy s firmami Lubomír Bartoš Elektro z Hejnice, Václav Bartoš Elektro z Raspenavy a Elos Liberec s. r. o. (Euronics) ze Stráže nad Nisou. Jejich provozovny se staly zároveň místy zpětného odběru.

Za deset let svého působení už ELEKTROWIN vybudoval po celé České republice síť čítající přes 12 000 míst zpětného odběru.

Díky tomu ČR dlouhodobě překračuje zhruba o kilo požadavek evropské směrnice, podle kterého se musí v každé členské zemi ročně vysbírat nejméně čtyři kilogramy na každého obyvatele.

Už příští rok ale vstoupí v platnost nový způsob výpočtu těchto kvót. Česká republika bude muset zajistit sběr a recyklaci takového množství starého elektra, které odpovídá 40 procentům hmotnosti ročně prodaných nových spotřebičů. K tomu nám zatím schází víc než dvě kila na osobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám